Деца ще събират информация за природните забележителности в Срацимир

Да се създаде клуб в Срацимир, в който децата да събират материали за м

Да се създаде клуб в Срацимир, в който децата да събират материали за местните историческите места, е предложил кметът на селото Йордан Чешмеджиев… Край селото се намират две природни забележителности – аязмото “Ангелушевото кладенче” и пещерата “Хайдушката дупка”, които са малко познати от населението според кмета. Целта ни е да ги популяризираме, за да могат повече хора да ги посещават, каза Чешмеджиев.
Събраните от децата материали ще бъдат публикувани на сайт към читалището в селото. Лично кметът е поел ангажимент да разработи такава интернет-страница.
Хайдушката дупка е включена в списъка на пещерите в България. Дължината й е към 80 м. Самата пещера е тясна и затова не е предпочитана за туризъм от пещерняците, коментира кметът. Аязмото датира от седемнадесети век. Този извор е известен като Ангелушовото кладенче. Според исторически сведения от стари летописи популярността на местността идва от духовника Ангелуш, който прави манастир край аязмото и посреща болни хора, дошли с надежда да се излекуват от болестите си . Някои от тях си тръгват напълно излекувани и разнасят славата на лечебния извор и неговия пазител. Постепенно постройките се разрушили и днес на това място е останал само изворът. Сега всяка година на втория ден от Великден по стар обичай се прави Пасхален водосвет с литийно шествие край извора за плодородие.
Ако се съживи старата традиция чрез облагородяване на местността, Срацимир отново ще се прочуе извън пределите на страната, сподели кметът Йордан Чешмеджиев.
В. „Дръстър прес“.