Димитър Панайотов от „Владимир Комаров” е сред най-добрите ни млади литератори

Средношколецът Димитър Панайотов от Силистра стана втори в проведения наскоро Пети национален конкурс за есе „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Той бе организиран от Център „Алеф” в Бургас по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Участваха над 120 ученици, като за първи път имаше и такива от съседните държави, с което надпреварата се превърна в международна.

Сред претендентите бе и Димитър, оказал се един от най-добрите и заслужено класиран на второ място от компетентното жури. Един от членовете му бе големият столичен поет и публицист Румен Леонидов, който лично му връчи почетна грамота плюс предметна и парична награда. Това стана на състояла се тези дни в Бургас тържествена церемония по обявяване на резултатите, чийто специален гост бе посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан. Тя разказа как нейният баща е бил спасен от лагерите на смъртта от шведски дипломат. Именно това е бил нейният мотив да стане тя самата дипломат.

Панайотов е осмокласник в Професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров“, увличайки се не само по точните науки, но и по литературата. Достойното му представяне на конкурса е голяма чест за целия й колектив, споделиха оттам, поздравявайки го с успеха.