Днес е Денят на българското радио и Световният ден на средствата за масова информация – 25 януари

Luben AntonovДнес отбелязваме Деня на българското радио, създадено на 25 януари 1935 г. със специален указ на цар Борис Трети. В началото то се нарича „Радио София”, а после, превръщайки се в национално, става БНР. Според статута си е едната от двете държавни обществени медии у нас заедно с Българската национална телевизия /БНТ/. Специално Силистра може да се похвали с факта, че двама наши съграждани са му били генерални директори през годините. Това са журналистите Валерий Тодоров и Иван Обретенов, първият от които изкара два последователни мандата на отговорния пост /от 2007 до 2013 г/.

Дългогодишен кореспондент на БНР от нашия регион бе доайенът Любен Антонов, чийто приемник след кончината му стана Веселина Пройнова. Уви, тя също вече не е между живите, бидейки наследена от Маргарита Иванова, която по съвместителство е кореспондент и на БНР, и на БНТ.

Днешният 25 януари е и Световният ден на средствата за масова информация, оказали се в последно време наистина масови и безбройни. Освен телевизиите, радиата и пресата към тях принадлежи и интернет със съответните си електронни издания, сайтове, блогове, форуми, чатове, онлайн-предавания и т.н. Тоест всичко е медии, затова днес празнуват всички журналисти. Честито!

1 thought on “Днес е Денят на българското радио и Световният ден на средствата за масова информация – 25 януари

 1. Лека им пръс на дядо Любен и Веселина.
  Голям бе бай Любен. Ненадминат .
  А Енчо Енчев, Добри Йорданов,Валентин Чернев,Али Ризов.Пък и Пеньо Пенев.
  Тук ще споменем и Румяна Гидолова, и Катя Мърова, а защо не и Драгомир Панов.
  Сякаш трябва да отдадем дължимото и на Стефанка Станева, Николай Златев, Сава Христов и Димо Иванов.Защо да не притурим и Сашо Додов,Въло Радев,Зия Селемед,Димитрина Гаджева .
  Не се сърди Симеоне!..
  Ще ми се да спомена и по-младите,но за ях е още рано. Те все още са твърде млади макар и талантливи да са някои от тх.Знаем ли какви кочлета щу станат по-нататък тия шилета днес.На тях казвам „Нека да са здрави и перото им да е остро!..“
  Ще ми се да чувам и чета повече за област Силистра.
  Зер днес тя е в забвение, а журналистите нямат подкрепата на управляващите общините и областта . Повярвайте ми тук трябва подход към националните медии.Подход..
  Честито, дами и господа журналисти

  Палец нагоре 5 Палец надолу 0

Comments are closed.