Днес е Денят на Свети апостол Филип, започват Коледните пости

Православната църква днес, 14 ноември, чества Деня на Свети апостол Филип, един от дванадесетте апостоли на Христос. След възкресението и възнесението на Спасителя той започва да проповядва Неговото учение в Галилея, Гърция, Арабия и Етиопия. Бил придружаван от сестра си Мариамна и от апостол Вартоломей, извършвайки заедно с тях много чудеса. Завършил живота си в Иерапол, където е заловен от езичниците и разпнат на кръст с главата надолу.

Днешната дата е важна и поради факта, че довечера християните правят последното си заговяване преди 40-дневните Коледни пости, започващи утре, 15 ноември. През периода освен телесния те спазват и духовния пост, предпазвайки се от лоши помисли и вършейки добри дела. Стремят се да си поправят допуснатите грешки и се отдават на размисъл относно това дали наистина водят праведен живот. Не ядат месо и животински продукти с изключение на риба, позволена само в някои дни, включително Никулден, 6 декември.

Бременните жени, малките деца, болните и старите хора са освободени от постите, които продължават до Рождество Христово /Коледа/, 25 декември. Тогава миряните отново могат да блажат, събирайки се заедно и сядайки на трапезата по повод голимия празник.