Днес е Денят на Свети Климент Охридски, 25 ноември

PMGЦърквата днес, 25 ноември, чества Деня на Свети Климент Охридски /840-916/, първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Считан е за създател на кирилицата, адаптирана от глаголицата, дело на Свети Константин-Кирил Философ. Ученик на него и на брат му Методий, един от Светите седмочисленици. След покръстването на предците ни от княз Борис основава Охридската книжовна школа. Освен на четмо и писмо учи възпитаниците й и на Светото писание, проповядвайки го също на старобългарски език.

Един от най-значимите ни писатели през Средновековието, автор на жития, химни, похвални слова. Пише богословски съчинения, превежда от гръцки църковни текстове и песнопения. Построява няколко църкви начело с охридската „Св. Панталеймон“, където е погребан. Скоро след кончината си е канонизиран, а част от мощите му днес се съхраняват и в храма „Свети Климент Охридски” в Пловдив.

Заради великото си просветителско дело Свети Климент е станал символ на стремежа на българите към познанието, за което говори и фактът, че Софийският университет носи неговото име.

На него са кръстени и други учебни заведения, включително Природо-математическата гимназия в Силистра, отбелязваща днес патронния си празник. Елитното учебно заведение ще празнува 105-годишнината от създаването си, което ще стане на тържеството, насрочено за днес от 17,30 ч. в салона на бившия театър. Ще има поздравителни слова от страна на членовете на училищното ръководство, ще бъде представен и спектакълът „Виртуална измама” от тутраканския драматург Румяна Капинчева. Режисьор е Станислав Георгиев от нашия театър, а участниците са талантливи възпитаници на гимназията, превъплътили се в образите на общо около 15 персонажи. Някои от тях изпълняват и песните към съответните сцени, демонстрирайки дарбата си както на актьори, така и на много добри певци и музиканти. Накрая ще бъдат отчетени резултатите от проведения между учениците от 5 до 12 клас конкурс за поезия и проза „Училището е любов”, посветен също на празника, споделиха от колектива.