; Днес е Денят на Свети Николай Чудотворец – Никулден | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Днес е Денят на Свети Николай Чудотворец – Никулден

Църквата днес, 6 декември, чества Деня на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е източноримски духовник и епископ на град Мира. Той е участник в Първия вселенски събор, проведен през 325 г. в Никея и обединил тогавашните християни в борбата им срещу езичеството и арианството. Споминал се на преклонна възраст и бил погребан в катедралата в Мира, а с мощите му се случило чудо, понеже започнали да се оросяват от благовонно и целебно миро.

През 1099 г. те са откраднати от група моряци, пренесли ги в град Бари, Италия, където се пазят до днес. По-късно частици от тях са дарявани от римокатолическите духовници на различни православни църкви, включително храмовете „Св. Николай“ в София и в Созопол.

Днес в Доростолска митрополия храмовия си празник ще чества единственият православен дом на името на светеца – параклисът „Св. Николай Чудотворец” в Дома за стари хора в Алфатар. Параклисът тази година навърши 6 години от полагането на първия камък и бе построен със средства на бизнесмена Тодор Тодоров.

Днешният ден, наричана още Никулден, е на голяма почит и сред народа, който масово го отбелязва. Въпреки Коледните пости, е позволено да се яде шаран, затова всички слагат на трапезата от него или друга някаква риба. В това няма нищо случайно, защото Св. Николай е покровител на рибарите и моряците, както и на банкерите, търговците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и затворниците, които също празнуват. Празнуват и именниците: Николай, Никола, Николина и т. н. Честито!

Коментирайте

Правила за коментиране