Днес е Денят на шегата – 1 април

1 aprilДнес е Денят на шегата, 1 април, отбелязван както у нас, така и по света. Смята се, че той се е зародил по време на управлението на френския крал Луи 14-ти, като повод били възникналите недоразумения около смяната на Юлианския календар с Григорианския.

Според други източници, началото му идва от Англия, където през 1860 г. тамошни джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове”, която трябвало да се проведе на тази дата. Има и версии, че корените му са много по-стари, произхождайки от масовите веселия в Древния Рим по случай настъпването на пролетта.

В България 1 април е персонифициран най-убедително чрез образа на Хитър Петър от популярните анекдоти за него и Настрадин Ходжа. Двамата постоянно се надлъгват, както обича да се надлъгва и народът ни, и то не само днес, но и през цялото останало време. Вярно, че нашите шеги са доста солени, което е обяснимо, ако се има предвид, че от много векове нямаме аристокрация, за да ги прави по-изтънчени.

Това обаче не ни пречи на хубавото настроение, особено когато имаме повод като днешния да се измайтапим с някого, пращайки го за зелен хайвер. Днес е и Международният ден на птиците, както и началото на Седмицата на гората у нас, чествана от 1 до 7 април. Следователно празнуват не само зевзеците, но и орнитолозите, лесовъдите и изобщо всички, които искат да се веселят. Честито!

1 thought on “Днес е Денят на шегата – 1 април

  1. Браво Паралел44, каква важна и драматична новина ни поднасяш, направо в десетката!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.