Днес е Международният ден на авиацията и космонавтиката

Днес е Международният ден на авиацията и космонавтиката, увековечаващ първия полет на човек в Космоса, извършен на 12 април. Това става през 1961 г., когато в 9,07 ч. московско време от космодрума „Байконур” излита корабът „Восток” с пилот-космонавта на борда му Юрий Гагарин. В рамките на 108 минути той прави една пълна обиколка в орбита около Земята и така се превръща в най-известната личност в целия свят. С този му подвиг настъпва тъй наречената Космическа ера, през която към висините се отправиха стотици други астронавти и космонавти.

Сред тях са и българите Георги Иванов и Александър Александров, участвали в съвместни експедиции заедно с руските си колеги.

От своя страна на 20 юли 1969 г. американците осъществиха първото кацане на Луната по програмата „Аполо” на НАСА. Щурмуването на Космоса продължава и в наши дни, включително чрез изстрелването на сонди, ракети и телескопи извън пределите на Слънчевата система. Стремежът е да се стигне колкото може по-надалеч в търсенето на нови светове и на разумни извънземни форми на живот.

Името на първия космонавт обаче остава, откъдето и другата международна проява в негова чест, известна като „Нощта на Юри /Yuri’s night/”. Тя се отбелязвана онлайн довечера, когато, както винаги, към нея ще се присъедини и екипът на Астрономическата обсерватория в Силистра. Междувременно в читалнята на втория етаж в Регионалната библиотека бе открита изложба за 12 април, съдържаща книги по темата от нейния фонд. Те са излизали през годините като продукт на различни наши издателства.