Днес е Трифон Зарезан и Св. Валентин – 14 февруари

Деня на лозарите и винарите, Трифон Зарезан, и Деня на влюбените, Св. Валентин – 14 февруари, отбелязваме днес по формулата „2 в 1”.

Първият празник е изконно български и се чества от по-възрастните мъже, събиращи се в дружини и обявяващи най-достолепния сред тях за свой цар /водач/. С ракия, вино, мезета и хляб в торбите, отиват по обяд на лозето му, зарязват го, правят си венци от пръчките и си ги слагат на главите. През цялото време надигат шишетата, пият, похапват, пеят, провикват се и играят ръченици. Надвечер се изнасят обратно към дома на царя, припалват камината и подреждат софрата. Засядат мощно около нея и се впускат в още по-буйно веселие, надигайки постоянно чашите и ставайки все по-неудържими.

От своя страна Св. Валентин е католически празник, който беше привнесен у нас през последните години на прехода ни към демокрация. Отбелязва се от по-младите кавалери и техните дами, обменящи си подаръци и отиващи в някое изискано заведение, за да се почерпят. Те се държат галантно, обсипват се с комплименти и се опитват да бъдат по-умерени, без да злоупотребяват с алкохола. Причината е известна, а именно, че накрая трябва да останат насаме и да се отдадат на взаимните си ласки.

Някои обаче се изкушават и отиват на терена със зарязващите, където започват да трифонясват заедно с тях. Така двата празника се омешват и сливат в едно, продължавайки до късно след полунощ с много пиене, закачки и танци. Накрая участниците се прибират на автопилот, като често не помнят какви са ги вършили и говорили в последната фаза на купона. Наздраве! И умната!

1 thought on “Днес е Трифон Зарезан и Св. Валентин – 14 февруари

  1. Днес е Трифон зарезан и успение на Св. Кирил !!!!!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.