Днес отбелязваме Световния ден срещу цензурата в интернет

Днес е Световният ден срещу цензурата в интернет, 12 март, отбелязван от 2008 г. по инициатива на неправителствените организации „Репортери без граница” и „Амнести интернешънъл”.

Целта му е да се алармира за нарушаването на свободата на словото във виртуалното пространство или за различните форми на контрол над него. Както се знае, доста правителства и разузнавателни служби правят подобни опити с оправданието, че по този начин се грижат за националната сигурност. Когато обаче посегнат върху материалите, изразяващи гражданската позиция на отделната личност, вече са в положението на реакционери и цензори.

Затова журналистите от въпросните две организации постоянно следят положението и изнасят списъци с враговете на интернет. Безспорно, те изискват етично отношение и от авторите на самите публикации, така че всичко да бъде истинно, честно и отговорно.

У нас нещата засега са горе-долу приемливи, защото защитата на потребителите е гарантирана със специални текстове в Конституцията. Именно с тях доставчиците на интернет са длъжни да се съобразяват, когато задават правилата за ползване на сайтове и форуми, коментират запознати.