Днес: Предсрочни парламентарни избори за 43-то Народно събрание на Република България

Предсрочни парламанетрани избори ще се проведат днес в България. Пред урните трябва да застанат 6 875 199 души с право на глас, които ще посочат кои ще са новите депутати в 43-то Народно събрание.
11 729 секции ще отворят врати за вота в страната,


Предсрочни парламанетрани избори ще се проведат днес в България. Пред урните трябва да застанат 6 875 199 души с право на глас, които ще посочат кои ще са новите депутати в 43-то Народно събрание.
11 729 секции ще отворят врати за вота в страната, а извън нея те са 428. Бюлетината, с която ще упражним вота си, изглежда по същия начин, както тази от изборите за Европейски парламент. Гласът ни ще бъде валиден само, ако поставим „Х” или „V” в квадратчето с номер пред предпочитаната от нас партия, коалиция или независим кандидат.
И на тези избори в лявата част на бюлетината след квадратче с номер са изписани имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, които участват в изборите. В дясната страна са разположени в кръгчета номерата на кандидатите от съответните листи, които, ако избирателят желае, може да отбележи. Ще избираме от 18 партии, 7 коалиции и трима народни представители.
Официалният край на изборния ден настъпва в 19.00 ч., но ако след този час пред секционното помещение има избиратели, те ще имат възможност да предадат личните си документи на членовете от комисия, след което да упражнят своя глас. Това трябва да се случи най-късно до 20.00 часа.
6076 кандидати за депутатите ще борят за 240 места в бъдещото 43-то Народно събрание на Република България на днешните предсрочни избори. Те ще се състезават от името на 18 партии и 7 коалиции.
Ако един и същ човек събере повече от 7% преференции от всички гласували за тази партия или коалиция в района, тогава той ще се придвижи напред. Колко напред – зависи от предпочитанията за останалите, но е много вероятно да стане втори.
Първото място е почти сигурно запазено за водача, определен в централите. Причината – може също да събере преференции, но освен това за него се броят всички бюлетини, в които няма изрично посочена преференция.
Студентите могат да гласуват в населеното място, в което учат срещу заверена студентска книжка и документ за самоличност. Ако нямат заверена студентска книжка, ще могат да гласуват и с уверение от съответното висше учебно заведение, че се обучават в него.

В ОБЛАСТ СИЛИСТРА

25 партии и коалиции с общо 121 кандидати за депутати са регистрирали свои листи в Районната избирателна комисия /РИК/ в Силистра за днешните предсрочни парламентарни избори.
На територията на област Силистра с право на глас са 123 353 души, от които в община Алфатар са 2 774 души, в община Главиница – 11 697, в община Дулово – 30 477, в община Кайнарджа – 4 198, в община Силистра – 53 230, в община Ситово – 5 416, в община Тутракан – 15 561.
Избирателните секции в 20-ти Многомандатен избирателен район /МИР/ Силистра са 220, от тях 9 в община Алфатар, 25 в община Главиница, 42 в община Дулово, 92 в община Силистра, 13 в община Кайнарджа, 12 в община Ситово и 27 в община Тутракан.