Днес са Световният ден на тоалетните и Международният ден на мъжа

ToaletnaДнес е Световният ден на тоалетните, чиято цел е повишаване нивото на хигиенната култура сред хората. Решението за честването му е взето на състоялата се през 2001 г. в Сингапур Първа международна конференция на Световната организация на тоалетните. По нейни данни около 2,5 милиарда души нямат достъп до елементарни хигиенни условия поради липсата на водоснабдяване и канализация в местата, където живеят.

Това е причина и за многото болести и епидемии сред тях, някои от които са опасни и бързо се разпространяват навсякъде. Иначе най-старите тоалетни, открити край бреговете на Шотландия, са на възраст 5000 години, следвани от тези на египтяните, датирани отпреди около 4000 години. Китайците от своя страна пък измислят тоалетната чиния, свързвайки я с водопровода, което става през 100-та година от н.е. Горе-долу по същото време в Древен Рим построяват първите обществени тоалетни, побирали по 30-40 души наведнъж. Император Флавий въвежда и заплащането за ползването им за пръв път в Колизеума, прочувайки се с крилата си фраза по този повод, а именно, че „парите не миришат”.

Така е и днес, макар че градските тоалетни значително намаляха, ако се съди по единствената в Силистра, тази в Централния пазар. В замяна обаче на много места се появиха химически тоалетни, което е похвално, още повече, че те са безплатни, поне засега.

Днес е и Международният ден на мъжа, честван първо в Индия, а после постепенно разпространил се в останалите страни по света. Това става след специална инициатива, подета от мъжете в Тринидад и Тобаго на 19 ноември 1999 г. и подкрепена от ООН. Честито на всички празнуващи!

Дали е случайно съвпадението на двата празника?

Празник 2 в 1!!!!!!!!