Днес трябваше да честваме Съединението

Днес, на 6 септември, трябваше да честваме 124 години от Съединението. Вместо това България скърби за нелепата смърт на 15-те

Днес, на 6 септември, трябваше да честваме 124 години от Съединението. Вместо това България скърби за нелепата смърт на 15-те души, които се удавиха във водите на Охридското езеро, след като корабчето „Илинден“ потъна. Вместо празнична заря ще сведем глави на заупокойните молитви, които ще бъдат отслужени в тяхна памет… Годишнината ще бъде отбелязана само с полагане на цветя пред паметника на Съединението в Пловдив. Знамената в града са свалени в знак на траур. Село Антон, откъдето са повечето жертви, обяви тридневен траур.
В знак на съпричастност Македония обяви 6 септември за ден на национален траур. Сред жертвите няма македонски граждани.
В Пловдив митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите в трагичния инцидент. На нея ще присъстват президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
Заупокойни молитви ще бъдат отслужени в цялата страна.
Държавният глава се върна от Охрид тази нощ. Пред журналисти той каза, че носи със себе си снимки и видеоматериал от мястото на трагедията, които ще предостави на главния прокурор. Част от кадрите са любителски, други са правени от водолазите, които са търсели телата на загиналите в кораба. Българската прокуратура започва самостоятелно разследване на трагедията.
38 от оцелелите се прибраха късно снощи в България с правителствения самолет ТУ-154. На летището да ги посрещнат бяха премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Румяна Желева. Лекари казват, че състоянието на хората е стабилно, но те са в психологически шок. Част от тях бяха откарани във Военномедицинската академия, където да бъдат прегледани и при нужда да им се окаже медицинска помощ. VESTI.bg