Доброволци поемат част от работата в COVID-отделенията на силистренската болница

Валери Тончев и приятелите му първи ще облекат екипите на доброволци в силистренската болница

Преди дни директорът на силистренската болница д-р Даниела Костадинова заяви, че мобилизацията на специалисти от извънболничната помощ е единственият начин за справяне с COVID-ситуацията у нас. Този сектор тя нарече банка кадри за лекари и медицински сестри.

По-късно здравният министър проф. Костадин Ангелов, по време на брифинга на Националния оперативен щаб заяви, че ще се търси участието на лекари-специалисти, работещи в кабинет и на студенти последна година в медицинските университети, както и на обучаващите се в колежите медицински сестри и специалисти по здравни грижи.

В Инфекциозното отделение в Силистра в момента работят 9 медицински сестри, като 6 от тях са в абсолютно рискова възраст за коронавируса, съобщи зам.-директорът на болницата д-р Лилия Русева. И предвид увеличението на заболелите не закъсня и призивът на ръководството на здравното заведение за участието на граждани като доброволци.

„Ние не търсим само лекари и сестри, заяви д-р Русева. Имаме нужда от помощ при обслужването на болни. Теренът, на който е разгърната болницата, този павилионен тип, е труден. Трудно се пренасят пациентите. Доброволците биха могли да помогнат и при дезинфекцията. Те ще бъдат винаги с нашите екипи. Няма да бъдат сами, ще бъдат насочвани и ръководени. Ще бъдат и екипирани”, допълни тя.

И резултатът не закъсня. Пръв сред кандидатите е учителят по физическо възпитание Валери Тончев, който иска заедно със своите приятели да даде пример на подрастващото поколение. Той разказа, че получил обаждане от приятели и заедно решили да откликнат на апела. Да проявят съпричастност в тази ситуация, в която болницата има нужда от помощ, водени от чисто човешка и морална гледна точка.

„Ние трябва да израснем като граждани, да си помагаме, за да се справим. Има го и страха, естествено, но трябва да бъдем пример за подрастващото поколение – да им покажем пътя, по който трябва да вървят и да се развиват”, сподели Валери Тончев.

Болницата разполага към момента с 15 COVID-легла. В Инфекциозното са настанени 10 пациента, а други 4 са в COVID-реанимация. „Непрекъснато чувам запитвания не може ли да се сложат още легла, каза д-р Лилия Русева. Хората остават с впечатление, че директорите и управителите на болници отказват в стаите, където има две легла да сложат трето и т.н. А всъщност не е така, коментира тя. Това не е просто креватът, на който ще лежи пациентът. Болничното легло е да бъдеш лекуван, да бъдеш диагностициран от правоспособен екип адекватно, навреме с точните лекарства, точните методи – това е болничното легло”, разясни тя.

Още с началото на пандемията болницата е спряла плановата си дейност, което от своя страна намалява приходите й, за сметка на разходите. И бе даден пример как през септември миналата година за дезинфектанти и предпазни средства са били изхарчени около 2 000 лева, а сега разходът бил около 25 000 лева месечно. А опасенията на ръководството са, че ще става още по-трудно, предвид наближаващия зимен сезон.