Добротица издигна паметник в почит на загиналите за Свободата свои жители

44 паметника са вписани до момента в последната актуализация на Областния регистър на военните паметници в област Силистра. Това са бюстове и колективни, барелефи, архитектурни ансамбли, монументи и паметни плочи в общините на областта. Най-много – 12 са в община Силистра, останалите са в община Кайнарджа – 9, община Тутракан – 8, сред които и Мемориалът гробница в Шуменци, община Алфатар – 7, община Главиница – 3 и община Дулово – 2.

Областната комисия „Военни паметници“, която утвърди предложение до Министерство на отбраната за вписване в националната картотека на Паметник на загиналите и на участници във войните за обединението на България през 20 в. в село Добротица.

Взетото решение за село Добротица е на база на документация от Инициативен комитет с председател Искра Георгиева и след акт на Общински съвет Ситово. Паметникът е изграден със събрани от дарения над 6000 лева, като не са искани средства от Военното министерство. На паметника са изписани имената на загиналите жители на селото в Руско-турската освободителна война, в балканските войни, в Първата и Втората световни войни. Упоменати са и участниците в последната война, които вече не са между живите.

Наскоро подобен паметник бе открит и в село Войново, община Кайнарджа.