Добруджанските вина са били познати и ценени в древния свят

Железни косерки от 10-ти век се пазят в Археологическия музей в Силистра. Те били открити в стари крепости от Първото българско царство в землищата на селата Средище, Малък Преславец, Руйно и др., разказа главният уредник на музея проф. Георги Атанасов.

Лозата била донесена от древните траки по нашите земи при Голямото преселение на народите около 10-ти в. пр. Хр. Оттогава започва саденето на лозя и производството на вино. Добруджанските гроздови еликсири били познати и ценени от всички царства и империи, владели териториите ни през вековете, а и извън пределите им. Доказателства за това са намираните писмени документи и артефакти при археологическите експедиции.

Допреди стотина години в Добруджа все още имало запазени от старите тракийски сортове. В началото на 20-ти век, обаче, страшната болест филоксера по лозовите растения унищожава насажденията в цяла Европа и България. Тогава от бившите френски колонии в Северна Африка в страната ни навлизат запазени от болестта сортове от Алжир и от района на планината Атлас. Сред тях са сортовете от вида аржилян, бял и черен зайбер, познат и досега от старите лозари. Те постепенно се селектират и подобряват и възникват съвременните видове каберне, мерло и др.

2 thoughts on “Добруджанските вина са били познати и ценени в древния свят

  1. Тук виждаме метални изделия.Защо.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. То в Алфатар има много лозя,които са засадени със сортове от оная старата лоза-тракийската. Нали, Гошо…
    Не скромничи. У вас съм пил от това вино.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.