; Добруджанските вина са били познати и ценени в древния свят | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Добруджанските вина са били познати и ценени в древния свят

Железни косерки от 10-ти век се пазят в Археологическия музей в Силистра. Те били открити в стари крепости от Първото българско царство в землищата на селата Средище, Малък Преславец, Руйно и др., разказа главният уредник на музея проф. Георги Атанасов.

Лозата била донесена от древните траки по нашите земи при Голямото преселение на народите около 10-ти в. пр. Хр. Оттогава започва саденето на лозя и производството на вино. Добруджанските гроздови еликсири били познати и ценени от всички царства и империи, владели териториите ни през вековете, а и извън пределите им. Доказателства за това са намираните писмени документи и артефакти при археологическите експедиции.

Допреди стотина години в Добруджа все още имало запазени от старите тракийски сортове. В началото на 20-ти век, обаче, страшната болест филоксера по лозовите растения унищожава насажденията в цяла Европа и България. Тогава от бившите френски колонии в Северна Африка в страната ни навлизат запазени от болестта сортове от Алжир и от района на планината Атлас. Сред тях са сортовете от вида аржилян, бял и черен зайбер, познат и досега от старите лозари. Те постепенно се селектират и подобряват и възникват съвременните видове каберне, мерло и др.

2 коментара по “Добруджанските вина са били познати и ценени в древния свят”

 1. Гамеу Липов Капишонов каза:

  Тук виждаме метални изделия.Защо.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Един познат каза:

  То в Алфатар има много лозя,които са засадени със сортове от оная старата лоза-тракийската. Нали, Гошо…
  Не скромничи. У вас съм пил от това вино.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Коментирайте

Правила за коментиране