Добруджанското зърно потича към света през Силистра

Утре е официалният старт на зърненото пристанище край Айдемир съобщи управителят му Петър Савов. Модерното съоръжение е построено с инвестиции на американската компания „Archer Daniels Midland” /АДМ/, със седалище в Чикаго.

Първата копка за строежа му бе направена преди 3 години, а проектът бе сертифициран от Българската агенция за инвестиции. Тогавашният министър на икономиката Драгомир Стойнев връчи на инвеститора ”Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България Лоджистикс”, дъщерно дружество на АДМ, сертификат за инвестиция клас „А” на официална церемония в сградата на министерството в столицата. Сертификатът бе за проект, който е втори за изграждане на пристанище и първи за речно съоръжение, което ще бъде най-голямото по денонощен капацитет за зърнени товари на българския бряг на река Дунав.

Проектът е на стойност 10,6 милиона лева и предвиждаше изграждането на две корабни места за обслужване на съдове от над 1350 тона, складово-силозно стопанство с пристанищен терминал с капацитет за съхранение на 34 000 тона зърно. Към момента, портът обслужва едно корабно място, а силозите могат да съхраняват 20 000 тона зърно, уточни Петър Савов и допълни, че изграждането продължава. Предимството на силистренското пристанище е, че може да товари корабите при ниски нива на реката, когато е и масовата търговия със зърнени стоки.

Проектът предвиждаше и изграждане на външен път, който да свързва зърненото пристанище с републиканската пътна мрежа.

Безусловно, стартът на съоръжението ще стимулира икономическото развитие на общината и Североизточния регион. Портът ще повиши износа на зърно от България, а строителството му създава допълнителна заетост в региона, който е с ниво на безработица над средното за страната.

Компанията „Archer Daniels Midland” /АДМ/ е създадена през 1902 г.в Минеаполис, САЩ и вече повече от век е водещ световен лидер в производството, дистрибуцията и търговията със селскостопански продукти. От 1967 г. компанията започва да развива част от бизнеса си чрез транспорт с баржи – от начало по големите американски реки, а впоследствие и на глобално ниво, като в момента притежава над 2500 собствени баржи. АДМ има офиси в 160 страни и 250 завода за преработка и производство на хранителни съставки в които работят повече от 32 000 служители. Днес централния офис на АДМ е в Чикаго.

В Европа по-големите офиси или производствени бази на АДМ са в 16 държави: България, Чехия, Франция, Германия, Ирландия, Холандия, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Испания, Швейцария, Турция, Украйна, Унгария, Великобритания.

АДМ е на българския пазар от 2003 г., първоначално чрез дъщерното си дружество „Алфред С. Тьопфер Интернешънъл” Хамбург. През 2010 г. е регистрирано българското подразделение на фирмата с името „Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България”. През 2014 г. българският клон е преименувано на АДМ България в резултат на вливане на германската компания „Alfred C. Toepfer” в ADM. Фирмата е на челно място в България по реализиран оборот в сектора „Земеделие“ за 2013, 2014 и 2015 г. и лидер с най-голям пазарен дял в търговията и износа на зърно.

Заедно с офисите в Румъния, Сърбия и Унгария, АДМ България развива зърнената търговия по дунавските пристанища основно чрез износ на пшеница, ечемик, царевица, рапица и слънчоглед и внос на соев шрот от пристанище Констанца.