„Доростол“ на лагер в Албена, по-стар е от „Левски“

Силистренският „Доростол“ – Силистра планира подготвителен лагер през февруари в Албена, съобщиха от ръководството на клуба. Тимът вече е заявил участие и на традиционния турнир в Албена. Преди първият шампионатен двубой тимът на Георги Иванов-Геша е уговорил контроли с „Дунав“ и „Спартак“- Варна. В ход е и новата селекция за предстоящия пролетен дял от първенството в Източната „Б“ група.
Междувременно стана изв

Силистренският „Доростол“ планира подготвителен лагер през февруари в Албена, съобщиха от ръководството на клуба. Тимът вече е заявил участие и на традиционния турнир в Албена. Преди първият шампионатен двубой тимът на Георги Иванов-Геша е уговорил контроли с „Дунав“ и „Спартак“- Варна. В ход е и новата селекция за предстоящия пролетен дял от първенството в Източната „Б“ група.
Междувременно стана известно, че Novsport.com се е поровил в дебрите на футболната историята с надеждата, че може да разбере кой е най-старият футболен клуб у нас. Повод, естествено, са събитията на „Герена”, които разтърсиха обществеността у нас. Според документ на собственика на „Левски“ Тодор Батков, „сините” са създадени през 1911 г. Адвокатът заяви твърдото си намерение да смени историята на „сините”. Батков обяви, че „Левски“ ще празнува 100-годишнината си на 11 май догодина, а освен това се закани, че ще смени и емблемата на клуба.
В разследването на Novsport.com се оказва обаче, че „Доростол“ е по-стар от „Левски“, ако документът на Батков е автентичен. Сайтът е извадил на бял свят статистика за доста отбори, създадени много преди столичния „Левски“, които след това, с течение на годините, са се преименували или преобразували в други футболни отбори, останали популярни до днес.
Сред тях е и „Доростол“.

Ето списъка на Novsport.com, в който е посочена годината на създаването на съответния отбор и как той е известен днес:

1. Торпедо (Русе) 1901 -> Дунав
2. Стрела (Силистра) 1902 -> Доростол
3. Найден Геров (Лом) 1903 -> Левски (Лом)
4. Стрела (Бургас) 1905 -> Черноморец
5. Свети Августин (Пловдив) 1906 -> Ботев
5. Напредък (Русе) 15.09.1906 -> Дунав
7. Атлас (Варна) 1907 -> Черно море
7. Геолог (Русе) 1908 -> Дунав
7. Матинката (София) 1908, нерегистриран -> Клуб Футбол -> АС`23 -> ЦСКА
10. Ботев (София) 1909 -> Славия
10. Спортист (Варна) 1909 -> Черно море
10. Футбол Клуб „Савата“ (София) 1909 -> ФК`13 -> Спартак

5 thoughts on “„Доростол“ на лагер в Албена, по-стар е от „Левски“

 1. И кво като е най-стар? Еееееееех, това минало славно! Еха!
  Миналото, че да не виждаме в какъв батак сме днес.
  Това само за някои. Пенчев сега ще източи няколко хилядарки от този лагер.
  Един вид – стойността на лагера 100 – пиши фактура за 200 – фифти-фифти, както се казва.
  А градът /и общината/ ще си е в леда – слава на Бог, че се затопля и ще се стопи.
  А да сте забелязвали едни неприбрани и блуждаещи боклуци наоколо?
  Миналото е да ни научи как да се справяме днес. Не да почиваме на него – га бяхме млади, ей!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Да му се чуди човек на адвоката Батков, защо му е притрябвало да празнува 100 – годишен юбилей на Левски и то три години по-рано !!!??? Нещо се чувства заплашен ли ? Защо ли …..?А, и както се вижда има доса отбори с по- стара история !

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Само да уточня, че през 1901 г. торпедото не е било измислено още, камо ли някой отбор да се е казвал така. Така, че може да прецените колко истина има в публикувания списък.

  Що се отнася до изцепките на агента на ДС Батков, награден от другия агент Гоце с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“, ясно е, че са активно мероприятие, за да се отклонят вниманието от с наличието на агенти на ДС навсякъде в държавата (не само в родната ни дипломация)…

  Ето ви „учредителния протокол от 1911 г.“ и една статия в допълнение, прочетете я и сами се убедете колко му е на Бай Ганьо от Герена акъла…

  http://football.sportal.bg/news.php?news=276951&s=fb

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Само да уточня, че през 1901 г. торпедото не е било измислено още, камо ли някой отбор да се е казвал така. Така, че може да прецените колко истина има в публикувания списък.

  Що се отнася до изцепките на агента на ДС Батков, награден от другия агент Гоце с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“, ясно е, че са активно мероприятие. Целта е да отклонят вниманието от наличието на агенти на ДС навсякъде в държавата (не само в родната ни дипломация), употребявайки един от най-популярните футболни клубове в България…

  Ето ви „учредителния протокол от 1911 г.“ и една статия в допълнение, прочетете я и сами се убедете колко му е на Бай Ганьо от Герена акъла…

  http://football.sportal.bg/news.php?news=276951&s=fb

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Без да се задтлбочавам и да заемам страна по темата само ще цитирам уикипедия:
  „Първите самоходни торпеда са разработени независимо един от друг от И. Ф. Александровски (1865 г.) и Робърт Уайтхед (1866 г.). В началото в Русия са наричани самоходни мини, а обслужващият им персонал – миньори. От тези названия идват и имената на корабните класове „Миноносец“ и „Ескадрен миноносец“ (на запад известни като Разрушители – Destroyers)“
  За повече инфо: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D1%80%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%BE
  А по въпроса не е важно кой е най-старият клуб в БГ и от кога има футбое, а че в момента такъв липсва на сяко едно ниво, има само някакви заблуди че има истински футбол.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.