Досъдебни производства за повишени цени и за нарушаване на карантината води Районната прокуратура

Две досъдебни производства по сигнали за спекулативно повишение на цените води Районната прокуратура в Силистра. Две досъдебните производства и една преписка води обвинението и срещу граждани, неспазили 14-дневната карантина във връзка с разпространението на коронавируса.

Най-много досъдебни производства във връзка с разпоредените мерки против разпространението на COVID-19 и обявеното извънредно положение са образувани в Районната прокуратура във Варна – 25, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна. Освен петте дела в Силистра, 4 са в Районната прокуратура в Шумен, а по 3 – в Търговище и Разград.

Най-голям е делът на тези производства, при които е нарушена разпоредена от здравните власти 14-дневна карантина на хора, които са били в рискови страни или са имали контакт с хора, чиито проби за коронавирусната инфекция са положителни. Това е престъпление по Наказателния кодекс и след гласуваните промени то се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. /СБ/