Доц. Георги Вълчев: За да изпълним мечтата на Левски трябва ежедневно да се борим за свободата си

Стотици силистренци се събраха днес около паметника на Васил Левски в града, за да сведат глави в памет на живота и делото на великия българин и по повод 147-годишнината от трагичната му смърт.

Стройните редици на ученическите клубове „Млади възрожденци“ от всички силистренски училища и представителни групи на детските градини оградиха градинката около паметника и внесоха чувство на приемственост между поколенията. На възпоминателната церемония присъстваха и представители на духовните, местни и държавни власти, партийни организации, институции и много граждани.

Слово пред паметника на Апостола на Свободата произнесе кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, който припомни великото дело на революционера и заветите му към днешните поколения.

Специалният гост на възпоменанието бе доц. Георги Вълчев, зам.-ректор на СУ „Свети Климент Охридски“ и зам.-председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. „Левски ни завеща една проста истина – че, за да живеем достойно трябва да се борим за своята свобода. А тя никога не е била еднократен акт. Да извоюваш политическата си свобода е първата, най-важна стъпка. Но за да изпълним заветите на възрожденците трябва да усвояваме ежедневно своята гражданска свобода. Да отстояваме обществения и националния интерес и общочовешките ценности, вместо да се грижим само за собствения си просперитет, заяви в речта си доц. Георги Вълчев. Да се скрием зад дуварите на собственото си имане или да работим за възхода на нашата Родина. За която тези хора дадоха живота си. Това трябва да правим ежедневно, ако искаме да сбъднем тяхната мечта. Нека бъдем с тези хора мислено не само в един ден в годината, а да ги носим в сърцата си, защото това означава, че те наистина са безсмъртни“, каза доц. Георги Вълчев.

Стихове за Левски рецитираха деца от детска градина „Нарцис“, след което всички поднесоха венци и цветя на паметника.

Организатори на проявата бяха община Силистра, Общинският комитет „Васил Левски“, Общинският клуб „Христо Ботьов“, а тя бе част от традиционната програма „Пред Олтара на свободата“.

В дните преди и на 19 февруари възпоменания се провеждат в област Силистра в общините, където има негови паметници – в градовете Тутракан, Дулово и Алфатар. Свои прояви подготвят читалищата, носещи името на Васил Левски в селата Българка, Боил, Прохлада и Царев дол, както още в 2 средни училища с името „Васил Левски“ – в град Дулово и в град Главиница.