До края на годината тир-трафикът през Силистра секва, може би!

В Силистра бе проведена пресконференция на компания „Косло Зинка“ от град Кълъраш, собственик на фериботите през река Дунав в румънската част на реката. Управителят на фирмата Мариус Барбу представи пред медиите и обществеността декларираните пред властите на Румъния и България намерения за превоз на товари и пътници по линия Кичу – Айдемир и обратно. При това чрез изградения в края на миналото десетилетие фериботен терминал Силистра – Кълъраш, който поради липса на превозвач не работи от 2012 г.

В ход са процедури съоръжението да бъде пуснато отново в действие, сред които е и официалното вземане на решение от страна на специализирана смесена българо-румънска комисия, която ще заседава утре. С възстановяване на дейността на ферибота при Айдемир ще бъде решен проблемът с преминаващите тежки товарни автомобили през град Силистра на път за ГКПП. Както е известно, той има за цел да обслужва леки автомобили, но от няколко години на обработка през него преминават и тирове.

За необходимостта от разрешаване на проблема подкрепа изразиха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, който подчерта, че всички власти в региона, включително областната администрация, представена на форума от областния управител Ивелин Статев и от заместниците му Илиян Великов и Стоян Бонев, от години работят по въпроса, за да се намери изход от ситуацията.

От името на Общинския съвет д-р Мария Димитрова като негов председател напомни за действията на местния законодателен орган и изказа увереност, че идва краят на проблемите на силистренци във връзка с големия трафик на тирове. Сред присъстващите бяха още д-р Тодор Тодоров, областен координатор на ПП ГЕРБ Силистра, представители на общинската администрация, както и на няколко неправителствени организации.

Председателят на Фондация „Човек, природа, здраве“ д-р Недко Белев от инициативен съвет на граждани, организирал няколко протеста през последните години, очерта кръга от неблагоприятни обстоятелства в инфраструктурен и в екологичен план. Става дума за отрицателния ефект от преминаващите през оживени квартали в града тежки товарни автомобили на път за платформите за превоз от другата страна на р. Дунав чрез двете румънски фирми-превозвачи.

От изказването на Мариус Барбу журналистите и присъстващите представители на властта и гражданството разбраха, че от 2000 г. ръководената от него компания разполага с три плавателни съда /по 500 т всеки/, всеки от които е с различни платформи за транспорт на товарите. През 2014 г. дружеството е печелило обществена поръчка за концесия с един плавателен съд от Кичу до Айдемир между двата бряга на река Дунав.

През 2019 г. е закупен нов плавателен съд, който на 80% е модернизиран през 2020 г., за да стане по-мощен и по-бърз. В намеренията на собствениците влиза планирано закупуване през 2021 г. на още един плавателен съд, който също ще може да провежда по-бърз трафик на автомобили, ако разчетът покаже увеличен брой преминаващи автомобили.

По този начин компанията ще бъде в състояние да експлоатира напълно успешно фериботния терминал „България – Румъния“ при „Айдемир – Кичу“. Обяснено бе, че новият терминал разполага с две ленти, за разлика от сегашната ситуация, в която се обработват по 3 автомобила от страни извън ЕС и по 3-5 от страни в ЕС, а това забавя целия процес на преминаване и на последващ превоз. При пуска на новия ферибот ще бъдат открити и нови работни места.

Румънският превозвач изрази надежда, че мощна фирма като силистренската „Поларис“ може да стане от българска страна превозвач, за да има движение на кораби едновременно в двете посоки. По този начин ще се ускори превозът на автомобили, което ще привлече повече клиенти. При евентуален рестарт на терминала най-рано през декември е предвидено зимно работно време до 1 март 2021 г. и лятно работно време след тази дата.