До края на месеца старият Ту-134 трябва да лъсне почти като нов

В Силистра започна миенето на станалия вече символ на града – Самолета. Старият Ту-134 бе монтиран в един от „спалните“ квартали преди 35 години и първоначално се използваше за детски клубове по интереси.

През последните години, обаче функцията му бе прекъсната, а районът буреняса. Миналата година младежки неформални групи поеха шефството над старата машина и градината около нея и с помощта на Общината тя бе облагородена и стана любимо място за почивка на жителите на квартала.

Сега след измиването на Самолета пространството ще стане още по-чисто и привлекателно и ще се стимулира опазването му, коментира един от организаторите на инициативата Димитър Караджов. Според него при благоприятни условия може да се намери и инвеститор, който да поеме стопанисването на салона на самолета и той отново да привлече малките силистренци с атракции и забавления. Поне 10 дни ще продължи работата по чистенето на самолета, като краят на месеца е срокът. Първо с водоструйка се сваля натрупаната с десетилетия мръсотия, а след това ще се мие с препарати. Предстои и окосяване на градината.