До месец март БЧК ще храни 20 бедни ученици с топъл обяд

Проект за осигуряване на топъл обяд за деца в рамките на партньорска мрежа за благотворителност осъществява Областната организация на БЧК в Силистра, съобщи директорът й Маргарита Касабова.

Проектът е за 90 дни, за 20 деца от силистренското ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и се осъществява в партньорство с училищните ръководство и настоятелство.

В училището се обучават 480 ученици, 101 от които са ежедневно пътуващи от съседни села. Целевата група са деца от първи-седми клас от непълни семейства, от семейства в крайна бедност, с безработни или отсъстващи родители, отглеждани от възрастни и болни роднини, ежедневно пътуващи до средищното училище. В проекта са обхванати ученици, включени в целодневната организация на учебния процес. В училището са осигурени необходимите условия, регламентирани от РЗИ – Силистра, за хранене на ученици. Децата от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще получават двустепенно меню, а семействата на онези от тях, които се обучават дистанционно, в края на всеки месец ще получават пакет с хранителни продукти.

Децата ще получат и по един спортен комплект.

Хранителни пакети ще бъдат дадени и на сто деца от община Тутракан.

Секретариатът на Областния съвет на БЧК в Силистра изпълнява проект „Топъл обяд“ от 2004 г. В над 20 училища на област Силистра е предлагана храна на деца, имащи нужда от подкрепа. Последните две години храна е била осигурявана всеки ден за всички 47 ученици в училището в село Сокол.