; До минус 21 градуса отчетоха в Главиница | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

До минус 21 градуса отчетоха в Главиница

 

Дори носът на пластмасовия снежен човек в центъра на Силистра клюмна от студа

Дори носът на пластмасовия снежен човек в центъра на Силистра клюмна от студа

Мразовита бе днешната сутрин в Силистренско. След като в часовете около полунощ времето се изясни, температурите бързо спаднаха и сутринта бяха отчетени ниски стойности, съобщи ръководителят на Метеорологичната обсерватория в Силистра Йордан Чешмеджиев. В Главиница минималната температура падна до минус 21 градуса. В Силистра бе отчетена минимална температура от минус 16 градуса, а в Алфатар – минус 15 градуса.

Отново е в сила предупреждение за влошаване на времето. Над Източна България то ще се определя от бързо движещ се циклон, преминаващ южно от страната. В следобедните часове ще завали сняг, като по-интензивни ще бъдат валежите вечерта и в часовете до полунощ.

Вятърът ще се усили. Ще се образува нова снежна покривка, по пътищата има условия за виелици и навявания, видимостта ще е силно намалена.

1 Коментар по “До минус 21 градуса отчетоха в Главиница”

 1. Един дядо каза:

  Около 19 часа снегът заваля в Малък Преславец, Зафирово, Коларово, Гарван , Попина, Ветрен,Поляна,Нова Попина,Сребърна.
  Вятърът бе поносим,но постепенно засилващ се.
  Ще видим творението му сутринта.
  Лягам да спя .Печката буботи и описва игроещи кръгове по тавана на стаята ми.
  Шейната си подготвих още днес около обяд.
  У-р-а-а-а-а !…
  Утре пак няма да учим….

  П.П.
  Шегувам се. На гърбината ми лежат 75 лета,но шейна наистина имам. Утре ще отида с тях при децата на пързалката. Много весело става там,когато аз се появя. На много щуротии ги научих тази зима. Затова- ДАЙ ,БОЖЕ, ПОВЕЧКО СНЯГ…

  Дърва ли ?..
  Плевнята ми е пълна с дърва. Имам и 25 чувалчета с брикети. В курника си имам 57 кокошки, 29 пуйки и 17 патки. В мазата рафтовете тежат от буркани с какво ли не. Кацата ми е пълна със втасало зеле. До нея 21 щайки с картофи` 18 плетеници лук,7 плетеници чесън, 16 щайги с яблки и 9 с круши. Два чувала със слънчогледови семки,два с тиквени семки, един чувал със соя,един с нахут,половин с пуканки и половин с подбрана царевица / ще я варя/ .В специален сандък затрупани с пръс лежат около 20 килограма червено цвекло,десетина килограма моркови, снопче с около 50 праза е засадено в единия ъгъл на сандъка / супа топчета с праз в нея е прекрасна/ , в друг ъгъл чакат около 35 захарни цвеклета / може да се варят, а може и да се пекат/. На един плот са подредени 17 едри тикви / варя ги,правим плънка за баница,печем ги във специална пещ/. И още много неща съхранявам в мазето си. Щях да пропусна .На специални станоци се кипрят три бъчви от по 250 литра с различно вино- бяло,розе,червено. Искри изкачат от каната,когато го точа от бъчвите. Черпя всеки,който се спре на приказчица пред дома ми,но само , ако е съгласен да поседи с мен на пейката пред пътната ми врата независимо от климатичните условия- горещина, студ, буря.
  Ако се застоим повечко,съпругата ми се провиква “ Без мезе ще се натаралянкате“ И донася наденица от ония,които правих от прасето и коча,които заклах през октомври. От прасето,което заклахме преди десетина дни, надениците са още сурови. И техният ред ще дойде. Ракийца имм в четири буренца от по четиридесет килограма. В тях поотделно кайсиевка,гроздова, сливова,ябълкова. Има и няколко тубички с ракийца от черници, круши, малини, смесени плодове…С ракйца черпя само ония,които влязат в двора ми и се настанят удобно до масата от дебели дъски от черница, разположена под навеса пред плевнята ми, или ако влезем в тръстената островърха колиба и седнем на трикраки скоменчета / столчета/до софрата с диаметър метър и 33 сантиметра. Там всеки получава кратунка с вместимост стотина грама. Първо вкусваме раийцата. Отпиваме малка глътка ,после остатъка се гаврътва наведнъж и започва замезването. после сменяме ракийцата. Наливаме в чаша стотина грама и пием със сламки от жито . Точи се тънко,тънко в устата. За мезе наред с всичко друго винаги задължително хапваме варени яйца, поръсени с червен пипер. След тях сланинка ,поръсена пак с червен пипер.
  След третата чаша внуците ми си знаят работата. Ако гостът е на моята възраст и е с бастун скриват бастуна му. Интересен спор започва, когато изпращам госта и той се сети,че има бастун, а аз твърдя обратното. Влезе ли той в играта голям смях ечи в двора. Внуците се превиват от смях докато по даден от мен знак не върнат бастуна на госта, но при условие,че той изпее хороводна песен и тропне няколко стъпки от хорото или ръченицата. Това вече се знае от множко хора и те превръщат този момент от гостуването ми в истинско театро.

  Ех,дай боже сняг.

  Не , не съм пийнал тази вечер. Не ми се нрави да пия сам.
  Ще попитате съпругата ми не ми ли прави компания в това отношение. Абе някога глътваше няколко глътки, ама сега само тогава,когато ни дойдат гости.
  Какво ще го правя това вино.
  така винаиги се тюхкам по това време на годината ,но никога не ми се случвало да изсипя на двора нито чаша от виното си. Дойде ли пролетта и хората тръгват към лозята да ги режат,връзват,копаят пътят им е все покрай дома ми. Сутрин само ми подвикват,когато ме видят на двора “ Здрасти бачо ….“ и бързат,бързат. Но вечер не пропускат да ме заприказват , а аз отивам до портата и сядам на пейката и повечето слушам, докато не кажат “ Поизморих се днес,доста се поизморих…“
  Тогава ставам, казвам им да почака и след малко се връщам с пълна стъклена кана с винце. Понякога пейката едва ни побира. Аз изпия една чаша на изморените наливам две и все им казвам “ Пийнете ,пийнете да ви дойдат сили, зер доста път имате до дома си…“
  Така ще стане и напролет. И току виж трябва да повикам някого от завръщащите се от работа в лозята да ми помогне да извадим от мазата празните бурета и да ги раздъним. Еченето от ударите по обръчите на бъчвите е знак за комшиите , че ще правим оплакване на старото вино, а това значи,че ще има добро пийване от бутилираното.
  Този момент е радостен и за внуците ми и за децата от махалата. Тогава те скриват не само бастуните, но и каскетите и шапките на дядовците, а те накрая не само хорце заиграват . Постиламе рогозки на земята и на този тепих започва чудесна борба. През това време вече не само хлапетата от махалата са в двора ми. Дошли са и бабите им да си приберат дядовците и вече вдвора ми се играе не театро, а цирк , особено, когато и бабките вкусят от оня еликсир, когото оплакваме с дядовците.
  Ха,наздраве,братлета.

  Ех, какъв сняг вали навън. Замрежва светлината на пътната елекрическа лампа. Чудесно е.. Благодаря ти ,господи.
  Дръжте се утре,хлапета…
  чака ни пързалката…

  Палец нагоре 9 Палец надолу 1

Коментирайте

Правила за коментиране