До сряда Дунав „скача“ до над 7 метра

С 18 см се покачи нивото на Дунав при Силистра за последното денонощие и днес достигна котата от 676 см, сочи сайтът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Прогнозата е до сряда нивото да скочи с още 39 см до 715 см. Причина са проливните дъждове в държавите по поречието на реката и в Западна България.

Днес крайбрежните понтони бяха вече залети от водата, под нея останаха и крайбрежни заведения. Подпочвените води избиха и в Археологическия резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ в Дунавския парк. Най-голямата опасност идвала от плаващите по реката големи изтръгнати дървета, които повреждали при удар речните съдове и инфраструктура, коментираха собствениците им.

Кметовете на крайбрежните селища наблюдават реката, но засега няма информация за усложняване на обстановката. След като водата в силистренския участък стигне до 680 см се обявява първа степен на опасност – повишено внимание. По правило след преминаване на 7-метровата граница замерването е на всеки час, а при необходимост и по-често. Критичната кота при Силистра е 777 см.

Кметовете на общини определят критичните участъци, за да се знае къде е възможно да има нужда от реакция. Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ има задължението да прави организация при необходимост за своевременно раздаване на чували с пясък за надстрояване на диги.

При едно от последните големи наводнения през 2006 г. нивото при Силистра премина котата от 810 см, а през 2010 г. стигна до 773 см.