До утре следобед записват смелчаците да спасят Богоявленския кръст

В неделя Православната църква ще чества големия празник Богоявление – Йордановден, наричан още Кръщение Господне. Той е неподвижен и се отбелязва винаги на 6 януари – денят, в който Христос се явява сред народа при река Йордан и бива покръстен във водите й от Свети Йоан Предтеча.

Светлият празник ще започне в катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“ в 8,30 ч. с посрещане на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий. От 9,00 ч. той ще отслужи архиерейската Света Богоявленска литургия и ще извърши Великия Богоявленски водосвет в съслужение с градското духовенство. В 10,30 ч. от храма ще тръгне традиционното литийно шествие към брега на Дунав, където ще последва хвърлянето и спасяването на кръста. От Църковното настоятелство съобщиха, че ЗАПИСВАНЕТО НА СМЕЛЧАЦИТЕ ЩЕ БЪДЕ ДО 17,00 Ч. В СЪБОТА В ХРАМА. До ранния следобед днес се бяха записали двама мъже.

Миналата година при почти пролетни температури във водите на Дунав се хвърлиха 14 силистренци, а 25-годишният Ивайло Няголов спаси Богоявленския кръст. И тази година победителят и конкурентите му ще получат благословията на Доростолския митрополит Амвросий за здраве и успех през годината и парично възнаграждение за храбростта. С финансови бонуси ще се отчетат и от общинската и областната администрации.

Храмов празник ще отбележи православният храм „Свети Йоан Кръстител” в село Смилец. По местна традиция празникът включва и поднасяне на венци пред паметника на Христо Ботев в селото по случай годишнината от рождението на българския революционер, поет и публицист, в чиято чета са участвали и жители на селото.

Над 3000 са жителите на община Силистра, носещи имената Йордан и Иван и производните им. Най-много са йордановците – над 600 мъже, следвани от йорданките – над 430 и йорданите – 110, съобщиха от общинския отдел ГРАО. Заедно с тях празнуват и силистренците с имената Боян, Божидар, Дана, Дан, Божан, Божана, Данчо, Богдан, Богдана, Боголюб, Боголюба, Бетина.

В понеделник пък е Денят на самия Св. Йоан Предтеча – Кръстител – 7 януари, Ивановден. В община Силистра това име и подобните му носят почти 2000 души. Ивановците са над 1000, иванките – почти 700, а иваните 90.