До 3,37 може да скочат цените на ”водните” услуги в Силистра

Според работници на пречиствателната станция тя вече работи и пречиства отходните води на града, но официална информация за пускането й няма
Според работници на пречиствателната станция тя вече работи и пречиства отходните води на града, но официална информация за пускането й няма

С почти 1 лев може да скочи цената на водата и свързаните с нея услуги в Силистра, ако Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ одобри искането на ВиК-дружеството в града за увеличаването й. Сега силистренци плащат 2,41 лв. с ДДС за кубичен метър, от които 1,89 са за доставка на водата, а 0,12 лв. за отвеждането й в канализацията.

Наскоро от ВиК съобщиха, че възнамеряват да подадат заявление до енергийния регулатор за „утвърждаване на цени на предоставяните ВиК услуги”. Причината за определяне на новата цена е заради завишаването на производствените разходи, вследствие на поредното увеличение на цената на електроенергията, завишения индекс на инфлация и въвеждането в експлоатация на Районната пречиствателна станция за отпадъчни води след мащабния проект за водния цикъл.

Новите цени, които „водният” доставчик предлага да бъдат въведени в Силистра са – за доставка на водата 1,92 лв., а за отвеждането й в канализацията 0,18 лв. Новата услуга, която ще окаже най-голямо влияние за драстичното покачване на цената на водата е пречистването й в новата станция. Според проектната документация, която са ползвали от ВиК Силистра, това ще струва 0,71 лв. на кубичен метър. Най-скъпо досега плащат за пречистване битовите абонати в Плевен и Бургас – по 0,54 лв. за кубичен метър. В други градове, където има пречиствателни станции техните услуги струват около 0,25-0,35 лв.

Така, ако КЕВР одобри планираното искане на ВиК-дружеството битовите абонати в Силистра ще плащат по 3,37 лева на кубик за доставена, отведена и пречистена вода. Промишлените предприятия, които са разделени на три категории по признака за замърсена вода може би ще плащат съответно: 1 категория – 3,37 лв., 2 категория – 3,96 и трета категория – 4,64 лв. на кубичен метър. Тези предприятия, които ползват собствени източници на вода за технологичните си нужди и спестяват от доставка на вода също вече ще плащат пречистването й.

Според запознати с работата на регулатора може и да не се стигне до максимално исканата стойност на увеличение на водата и свързаните с нея услуги, но такова ще има и в скоро време силистренци ще разберат колко е то. Последното увеличение на водата бе в края на 2012 г., когато цената бе определена на 2,41 лв. с ДДС.

Според справка в КЕВР в момента най-скъпата доставена, отведена и пречистена вода заплащат жителите на Хасково – 3,00 лв. за кубик. Следват ги в Търговище – 2,64 лв., Стара Загора – 2,72 лв., Разград – 2,68. Най-евтините три услуги на ВиК-сектора са в Сливен – 1,16 лв., Пловдив – 1,38 лв. и др.

Силистренските медии все още нямат информация дали е заработила новата пречиствателна станция и кога ще бъде официалното й пускане в експлоатация.

 

Комисията за енергийно и водно регулиране регулира цените на ВиК-услугите, като утвърждава необходимите годишни приходи на ВиК-операторите при наличие на необходимия доказателствен материал, обосноваващ съответните елементи на приходите, а именно: разходи, призната стойност на дълготрайните активи, оборотен капитал и норма на възвръщаемост.

В случаите, когато предложенията на операторите не са в достатъчна степен мотивирани, комисията е в правомощията си да утвърди или да не утвърди даден елемент от необходимите приходи.

Утвърждаването на такива елементи може да доведе до увеличение на цената на услугата, което ще увеличи приходите на съответния ВиК-оператор и ще доведе до заплащане на по-висока цена от страна на потребителите.

9 thoughts on “До 3,37 може да скочат цените на ”водните” услуги в Силистра

 1. Великия проект „Воден цикъл на Силистра“ се оказа добре надут балон.
  При нисък стандарт на живот, голяма безработица ще плащаме НАЙ-СКЪПАТА ВОДА.
  А ново изградената ПСОВ ще се окаже поредната пералня за пари. При нови технологии които водят до намаляване на разходите за производство Община Силистра /ГЕРБ/ ни калкулират разходи по технологии от миналия век.
  ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ

  Палец нагоре 25 Палец надолу 0

 2. Силистренци,
  на крак,братя. Мълчим ли ще ни обуят с още по-скъпа вода.
  Защо не обнародват заплатите на тия хора. Баснословни са. Смъкват ги от нашия гръб.
  Страшно става в Силистра.
  Страшно.
  Няма с какво а си купим хляб,защото няма къде да работим.
  Сега и водата си не ще можем да платим.
  Ще ходим до чешмата до Осми пост да си пълним шишета с водица.
  И за водица питомни да станем. За капчица водица.

  На крак,братя.
  На крак срещу мафията…

  Палец нагоре 24 Палец надолу 0

 3. Мафиоти. Щели да се обосноват и ако комисията приеме ,ще увеличат цената.Че нима мислите,че тази комисия не играе с тия от водното. Мошеници. Душичката ни изгориха. Алчни. Ненаситни. Дано ги загърли. Дано добро не видят. Дано бог ги прибере. Ама тогава ще дойдат други-по-гладни и алчни.
  Това е то да те владее монополист.
  Кой ти мисли за народеца. Яли го свраки и кучета. Но питам после кой ще ви изкарва заплатите.
  Ако се организира протест първа ще съм там.
  И не веднъж, а всеки ден.
  Да влезем в бърлогите им там във Водното и ги изритаме. Пък да става каквото ще.
  Докога волности и простотии в тази наша нещастна Силистра.
  Къде е кмета. Къде са съветниците. Хайде нека ни защитават да не ни ограбват мафиотите.
  Не вярвам нито на кмита,нито на съветниците,нито на разните му там комисии.
  Бактъм от управи.Ех, живот,живот. Защо си ми…

  Палец нагоре 13 Палец надолу 0

 4. Няма да пием вода от чешмите. Ще си носим от друго място. Няма да се къпем в баните си. Ще използваме Дунав за това. За пране ще събираме дъждовна вода. А защо да не изкопаем кладенец в мазите си. Който има двор ще си направи кладенец.
  Мошеници. монополисти. Алчни обирджии.
  На протест.
  И не само срещу тях , а и срещу ония ,които не защитават интересите ни. защото няма такава потребност за увеличаване на цените.

  Палец нагоре 9 Палец надолу 0

 5. Кожодери. Капиталисти. Мафиоти. Монополисти.
  На протест тръгвам и аз.
  Ще разтърсим Силистра. Стига сме спали. Ние не сме по-загубени от хората от другите градове.
  не вярваме на потребността от такова повишение. Или те опитват с по-високото та дано сигнат до половината на предложеното.
  Да ги изхвърляме от канцелариите им.
  Заплатите им са баснословни. От тас вземат тия пари-

  Палец нагоре 9 Палец надолу 0

 6. Нима изведнъж е станало ясно, че ще трябва да скочи цената и това не беше ясно преди това?!
  Що за пародия на проект беше това, замяна на здрава канализация с пластмасова и сега срещу такава цена? За изпълнението няма какво да се коментира, всички виждахме как се работи и какво „качество“ оставиха – това не е за ден-два, това ще е нашата канализация и водопровод оттук нататък! И както винаги няма неудобни въпроси

  Палец нагоре 11 Палец надолу 0

 7. Тази наглост вече става нетърпима! Къде е кмета и пишман съветниците? Нали общината е акционер във ВиК? Защо са предложили такова драстично увеличение? И защо от година време, плащаме така наречените разлики от 20%! Уж било несъответствие м/у общия и жилищните водомери, и все в полза на ВиК, а БОРАНОВ?

  Палец нагоре 11 Палец надолу 0

  1. Защото мълчим и ги търпим.
   Дайте подписка да направим и искаме нови местни избори. Ще си изберем хора,които да се грижат наистина за народа. То бива бива, ама стана вече толкова нетърпима,че не зная какво ще се получи.

   Решиха от Енергото и измениха графика за плащане на тока, за да могат да крадат повече. Сега и тия хоп . да не останат по-назад.
   Силистренци сме като овчици. Дои ни който откъдето ни хване.
   Стига толкова.
   Нови частични месни избори само за Силистра. това може да стане.
   Да започваме.
   Да изритаме и тия от водното.
   Какво ги търпим. В Силистра има способни и честни хора. Стига,баста от тия днешните.

   Палец нагоре 6 Палец надолу 0

   1. И това доживяха съгражданите ми. Горките. Ще прибера родителите си при мен. Апартамента им ще остане празен. Явно е, че в този мил за мен град,свързан с детството и юношеството ми , вече не може да се живее.
    Позор за Силистра…

    Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.