До 38 градуса скачат температурите при метеоролозите, при силистренци до над 40

Жълт код за опасно високи температури е обявен днес за 23 области на страната, като сред тях е и Силистренска. Очакваните максимални стойности за региона днес са между 33 и 38 градуса.

През целия ден ще е слънчево, със слаб до умерен вятър от изток-югоизток. През следващите три дни промяна на времето не се очаква. В четвъртък и петък дневните температури ще се понижат с 5-6 градуса, ще има и вероятност за краткотрайни валежи. В края на седмицата отново ще е предимно слънчево и горещо.

Всъщност, температурите за жителите на Силистра ще бъдат по-високи, коментират метеоролози. Както е известно, метеорологичните данни се наблюдават от специални места, термометрите са на сянка и често пъти на проветриви места. В градската среда, между нагорещените жилищни блокове, бетонните площади и нагретите тротоари, силистренци ще водят делника си в жеги с 4-5 градуса по-високи от официалните.

Според статистиката на Метеорологичната обсерватория в Силистра най-горещ е бил 20 август на 1945 г. – 41 градуса, а най-хладен е бил 29 август 1981 г. – 8,9 градуса. Най-много валеж е паднал през 1972 г. – 148 литра на кв. м, а най-малко през 1958 г. – едва 1 литра на квадрат. През август 1992 г. също е било сухо с месечна сума на валежа 1,7 литра.

През юли 2007 г. бе измерена и най-високата в Силистренско за всички времена – 42,5 градуса, сочи статистиката на Метеорологичната обсерватория.