Дунав засега е в коритото си, но идва над половин метър покачване

Наводнение като през 2006 г. скоро не се очаква, успокояват силистренските рибари
Наводнение като през 2006 г. скоро не се очаква, успокояват силистренските рибари

С 58 см ще се покачи нивото на Дунав при Силистра и утре ще е 652 см, прогнозира Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Причина са проливните дъждове в държавите по поречието на реката и в Западна България. В горното течение в българския участък за денонощие покачването бе с 50-60 см и доближи критичните коти.

Кметовете на крайбрежните селища наблюдават реката, но засега няма информация за усложняване на обстановката. След като водата в силистренския участък стигне до 680 см се обявява първа степен на опасност – повишено внимание. По правило след преминаване на 7-метровата граница замерването е на всеки час, а при необходимост и по-често – това става от служителите на Хидрометеорологичната станция в Силистра.

Кметовете на общини определят критичните участъци, за да се знае къде е възможно да има нужда от реакция. Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ има задължението да прави организация при необходимост за своевременно раздаване на чували с пясък за надстрояване на диги.

При едно от последните големи наводнения през 2006 г. нивото при Силистра премина котата от 810 см, а през 2010 г. стигна до 773 см.

Силистренските рибари коментираха, че наводнение, такова като през 2006 г., няма да се повтори в скоро време. Според тях отсрещният румънски бряг е по-нисък от българския и нивите там първи ще са залети от водата. Преди години и при двете наводнения градът пострада сериозно. Освен напълнените мазета в крайречните квартали, много ниви останаха под нивото на водата и се наложи да бъдат преоравани, а хиляди декари с реколта бяха унищожени. През 2006 г. дори диви прасета от съседна Румъния, в опита си да се спасят от удавяне, посетиха Силистра, преминаха на галоп през центъра, а след като бяха избити, влязоха в кухненските казани на Дома за стари хора.