Дунав наближава критичната точка

Нивото на река Дунав край Силистра достигна днес до 719 сантиметра, като през последните 24 часа повишението е с 3 сантиметра, съобщиха от АП

Нивото на река Дунав край Силистра достигна днес до 719 сантиметра, като през последните 24 часа повишението е с 3 сантиметра, съобщиха от АППД-Русе. Критчната точка на Дунав тук е 777 сантиметра, като прогнозите са, че той ще продължи да покачва водите си.
Специалистите обясниха факта, че Дунав се покачва за разлика от други дунавски градове, където е отбелязано спад или застой, с това, че край Силистра е последният български участък на реката и обикновено високите води „пристигали“ след останалите крайбрежни селища по цялото българско крайбрежие.
Имаме готовност при достигане на критичната точка за превантивни действия, увериха от местната община и областна управа. От Гражданска защита припомниха, че в сила е заповед на губернатора д-р Владимир Янков, който е задължил всички силистренски кметове на селища покрай реката да докладват по два пъти на ден за нивото на Дунав и състоянието на дигите.