Дунав преля

Нивото на Дунав в участъка край Силистра достигна днес сутринта до 783 сантиметра, като през последните 24 часа водите са се повишили с 10 сан

Нивото на Дунав в участъка край Силистра достигна днес сутринта до 783 сантиметра, като през последните 24 часа водите са се повишили с 10 сантиметра, преминавайки критичните 777 сантиметра.
Малки разливи от излизането на Дунав от коритото са се образували на пристанището в града. Засега няма сигнали за наводнени жилища или хора в беда, информираха от Гражданска защита. Оттам уточниха, че разполагат с 60 000 чувала за пясък, които при необходимост ще бъдат разположение по поречието на реката на невралгичните точки, за да се спират високите води. Вчера и днес жители на Силистра се разходиха до брега на Дунав, за да видят пълноводието му, припомняйки си 2006-та година. Тогава водите достигнаха до кота от 815 см, което бе абсолютен рекорд за последните 30 години.

В района на тутраканското село Пожарево има опасност да бъдат залети 9 къщи по крайбрежието, ако  нивото на реката се повиши с още 40 сантиметра. По данни от Оперативния комуникационно-информационен център /ОКИЦ/ в останалите три общини по крайбрежието – Силистра, Главиница и Ситово, няма опасност за населените места.
В момента в Силистренско е обявена втора степен на готовност, която предвижда денонощни наблюдения по реката. Прогнозите на хидрометеоролозите са, че през следващите дни Дунав край Силистра ще се повиши с още 20 сантиметра.