Духовници от България и Румъния отслужиха панахида в памет на митрополит Иларион

Деволският епископ Теодосий отслужи днес в Силистра заупокойна литургия в памет на починалия преди 3 години Доростолски митрополит Иларион.
Заедно с него в катедралния храм „Св. Св. първоапостоли Петър и Павел“ служиха свещеници от България и Румъния, дошли специално за панихидата в памет на дядо Иларион. Молитви отправиха също монаси, монахини, вярващи и близки на покойния от гр. Елена, сред

Деволският епископ Теодосий отслужи днес в Силистра заупокойна литургия в памет на починалия преди 3 години Доростолски митрополит Иларион.
Заедно с него в катедралния храм „Св. Св. първоапостоли Петър и Павел“ служиха свещеници от България и Румъния, дошли специално за панихидата в памет на дядо Иларион. Молитви отправиха също монаси, монахини, вярващи и близки на покойния от гр. Елена, сред които бе и племенницата му доц. Ивона Карачорова.
Митрополит Иларион, който почина на 96-годишна възраст, бе начело на Доростолската епархия от 2003 до 2009 г.. Автор е на над 40 книги. Награден е с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ и огърлие за особено значимите му заслуги в развитието на богословското образование и наука в България.
„Той пишеше основно нравоучително. Условно на три групи могат да се разделят книгите му. Едните са с историческа тематика – той се увличаше по мотиви от Второто българско царство, падането на България под турско робство и образа на патриарх Евтимий особено. Другата група са нравоучителни – чисто отчески – това, което би казал в една проповед. Учения за това как човек трябва да се държи в обществото и общуването му с Бога. Основните истина на вярата. Той написа „Буквар на вярата“, в която на достъпен език преразказа цялата Библия“, сподели доц. Карачорова, която е специалист по ръкописи в Института за българския език към БАН и преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
На 4 ноември Силистра ще бъде домакин на научна конференция на тема „Доростолската епархия през вековете и 100 години от рождението на митрополит Иларион“. Очакват се духовници от България, Румъния и Украйна. Наред с докладите ще бъдат представени и две нови книги на покойния владика – „Благословени пътища“ и „Смирение и гордост“.