Дъждовен април прогнозират силистренските метеоролози

В първите дни на април силистренци започнаха да хвърлят дрехите и да търсят прохладата на Дунав
В първите дни на април силистренци започнаха да хвърлят дрехите и да търсят прохладата на Дунав

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която е между 11 и 13 градуса, съобщи Метеорологичната обсерватория в Силистра. Най-ниските температури през април ще са минус 2-3, а най-високите – 25-30 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е 40-70 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, с по-значителни увеличения на облачността към 3-5 април, когато на места ще превали и прегърми. В края на десетдневието динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. Облачността ще е значителна и на много места ще има валежи, в отделни райони интензивни. Температурите ще се понижат.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. През повечето дни облачността ще е значителна и ще има валежи, на места значителни. Най-голяма вероятност за превалявания има около 12-ти, 15-ти и 17-ти април.

През третото десетдневие ще се запази тенденцията на динамично време, с условия за чести превалявания. Съществена промяна на температурите не се очаква.

Понеже е типичен пролетен месец април може да предложи и температури под нулата, предупреждават силистренските метеоролози. Опасност от слани съществува през целия месец, като същевременно при интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Въпреки високите температури през месеца не се очакват рекордни стойности, коментира ръководителят на Метеорологичната обсерватория Йордан Чешмеджиев. След справка в регистрите се оказа, че за над 70-годишния период на статистика, високите стойности винаги са били около 30 градуса, освен 3-4 дни с около 25. Все пак най-топло през месеца е било на 6 април 1998 г. – 32,8 градуса, а най-студено – минус 3,5 през 1949 г.