Дъждовен ще е декември тази година, температурите – от минус 11 до плюс 15

Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 11 и минус 6 градуса, а най-високите – между 10 и 15 градуса, прогнозират метеоролозите. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в нашия регион е между 40 и 60 л/кв. м.

След застудяването в края на ноември, декември ще започне с температури близки до обичайните. В началото на месеца ще е без валежи, а дневните температури ще се повишат. В периода 3-6 декември се очакват валежи и застудяване. Валежите на места ще се примесват и ще преминават в сняг, но заради голямата динамика на атмосферата и редуващите се чести колебания на температурите, снежна покривка няма да се задържа. В края на десетдневието отново предстоят валежи, предимно от дъжд.

Условията за валежи ще се запазят и в началото на второто десетдневие. Температурите слабо ще се понижат и по нашия край е възможно за кратко дъждът да премине в сняг, без да се образува трайна снежна покривка. През втората половина от десетдневието динамиката на атмосферата ще намалее и вероятността за валежи е по-малка. Температурите слабо ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните.

През третото десетдневие по-вероятно е да преобладава облачно време, с намалена видимост, без съществени валежи. Има тенденция и за постепенно понижение на температурите, така че да станат близки до обичайните.

Астрономическата зима започва на 22 декември в 6,19 ч. Тогава ще е зимното слънцестоене, когато денят е най-кратък, но след това започва да се увеличава.

През 1905 г. на 31 декември снежна буря прекъсва железопътното движение и телеграфните съобщения в Североизточна България. Най-висока температура на въздуха е измерена на 9.12.1960 г. – 21,5 градуса, а най-ниска на 27.12.1948 г. – минус 18 градуса. Силистренци си спомнят декември на 1998 г. когато поледица изпокъса елпроводниците и счупи много стълбове. Тогава почти три дни областта бе блокирана без електричество и вода.