Дърва за огрев принудиха селски кмет да се обеси

Личната драма на 32-годишния кмет на силистренското село Межден Турхан Мюмюн, преплетена с неизпълнени, но поети служебни ангажименти, разбуни духовете в близкото до Дулово добруджанско село и вече една седмица местните жители не спират да коментират трагедията. Преди седмица – на 6 октомври, Мюмюн сложи край на живота си, увисвайки

На вратата на кметския кабинет още стои бележка, написана от покойния вече Мюмюн, че всеки петък ще е в неплатен отпуск.
На вратата на кметския кабинет още стои бележка, написана от покойния вече Мюмюн, че всеки петък ще е в неплатен отпуск.

Личната драма на 32-годишния кмет на силистренското село Межден Турхан Мюмюн, преплетена с неизпълнени, но поети ангажименти, разбуни духовете в близкото до Дулово добруджанско село и вече една седмица местните жители не спират да коментират трагедията. Преди седмица – на 6 октомври, Мюмюн сложи край на живота си, увисвайки на въже в собствената си къща сутринта. Ден след погребението му, сред предполагаемите версии и причини за неочакваното самоубийство на младия мъж, ненадейно се появи и името на депутата от ДПС Гюнай Сефер, които обаче бяха опровергани от прокуратурата в Дулово.
Личната драма

Кметството в с. Межден
Кметството в с. Межден

Мюмюн карал първия си мандат като селски управник. За него жителите на с. Межден разказаха, че бил нечовешки чувствителен и изключително честен и съвестен в работата и живота. Той бил щастливо женен и се радвал на всеобщо уважение. „Не е имало човек, на когото да не обърне внимание, беше тих и скромен, но за съжаление – много емоционален и чувствителен, всичко приемаше като чиста монета“, твърдят межденци.
Те разказаха, че за предстоящия зимен сезон Мюмюн събрал пари от своите съселяни, за да им осигури дърва за печките. Мюмюн дал събраните около 13 000 лева на дуловски бизнесмен, който трябвало да осигури дървата на селото. Доставките обаче се забавили, температурите започнали да падат и изнервените межденци започнали да обграждат всяка сутрин входа на местното кметство. „Почти всяка сутрин пред сградата имаше тълпа, която си искаше обратно парите, по-ядосаните обиждаха кмета, а в едно малко село като Межден, ако почнат да те разправят и коментират на всеки ъгъл, това е нещо много страшно, особено за чувствителни хора, като него“, коментират местните. Според тях, хората започнали да си мислят, че са ужилени и взели да подозират Мюмюн в далавера. Самият кмет пък направил няколко безуспешни опита да върне парите на хората или да достави дървата, но все ударял на камък. Когато видял, че положението излиза извън контрол, нервите му не издържали и сложил край на живота си.

Д-р Христов
Д-р Христов

„Беше преди обяд, един познат ме срещна и ми каза – абе, знаеш ли, че преди малко кмета се обесил, в началото помислих, че пробва някакъв черен хумор“, разказа местният лекар д-р Илиян Христов, на когото в с. Межден е едната от трите му практики на джипи. „Веднага отидох в тях, бяха минали около 15-20 минути, тъкмо го бяха свалили от въжето, а тялото вече беше почнало да посинява, близките му крещяха от ужас, аз само констатирах смъртта“, спомня си д-р Христов. Той разказа, че Мюмюн се е обесил с тънък сезал. „Лично според мен тази история с дървата му изяде главата и Мюмюн не можа да преживее несправедливите обвинения срещу него“, допълни докторът. Той обаче предположи и една друга версия: „Аз не изключвам вероятността Мюмюн изобщо да не е искал да слага край на живота си, чисто и просто да е пробвал със сезала, за да уплаши самия себе си, да се стресне, да се вземе в ръце, без да стига до крайност, има и такъв чисто психологически момент, но в последния момент се е случила трагедията и той вече не е могъл да се спре“, обясни медикът.
Межденци разказаха още, че в кметството Мюмюн работел съвсем сам, а през последните седмици се оплаквал и от силно главоболие.
Името на Гюнай Сефер
Мюмюн бил избран за този пост по времето, когато сегашният депутат Сефер е бил областен лидер на ДПС в Силистренско. Малка част от межденци коментират плахо, че на по-късен етап Мюмюн може да е сключил договор с една от фирмите на Сефер за ремонт на главния селски път и покрива на местното училище, но той така и не започнал. „След като името на Гюнай Сефер се появи в публичното пространство и срещу него и бившия кмет на Дулово д-р Митхат Табаков бяха повдигнати обвинения за подобни работи край друго дуловско село, може Турхан съвсем да е изпаднал в отчаяние“, гадаят хората. Приживе той често споделял, че пътят и покрива на училището плачели за ремонт. По-голямата част от жителите на селото обаче предположиха, че точно в този случай името на народния представител може да е замесено и доста некоректно. „Гюнай Сефер не е стъпвал в нашето село от години, ако беше идвал, щеше да се чуе, не може за всичко да е виновен само той“, твърдят те.
Становището на прокуратурата
„Не сме приключили напълно, защото предстои да разпитаме и близките на Мюмюн, тъй като те имаха нужда от малко време, за да се успокоят, но вече се оформи предполагаемата основната версия – случая с дървата“, коментира районният прокурор на Дулово Петър Петров. Той уточни, че до момента, по време на разследването, никъде не е било споменавано името на ДПС-депутата Гюнай Сефер и също допусна, че в случая то е замесено доста некоректно. Според магистратата, на няколко пъти разпитаните познати и свидетели подхвърлили плахо, че приживе Мюмюн е започнал да играе и хазарт. До 2 месеца дознателите трябвало да приключат случая, както е по закон.

14 thoughts on “Дърва за огрев принудиха селски кмет да се обеси

 1. ей това журналята много мръсни …..лична драма…..и къде е лирическата героиня в историята ….
  😉

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Какви хора само! Анонимен, и ти стана в три часа и 47 минути само за да напишеш тази простотия ?! Или тогава си си легнал?! Смяташ ли, че клипът ти не е гавра?! Под човешка трагедия, отразена в сайт, което е нормално, защото това им е работата на както ги наричаш ти журналята. Ако ви пишат, че пожарникари спасяват котка – лошоако ви пишат, че Доростол загубил-пак лошо, ако не ви пишат тези неща -също много лошо. Е, аман от такива като теб, които само и само да кажат нещо, плюят и храчат безигледно!!!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. …..************* ти комендански час в интернет ли ми въвеждаш….още малко ще ми кажеш с кой да си лягам и кога да ставам…
    😉
    http://vbox7.com/play:f4194d3b&al=1&vid=

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. Простак! Засрами се! Това е човешка драма, а ти се тресеш от простотията си, точно тук! Не се ли страхуваш от Провидението, ако не си способен да се оттървеш от просташките си чувства по друг начин и в друга тема?!
     Или може би си…душевно болен?!?!?!

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    2. Апропо пише се коменданТски час, анонимен!

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    3. …….и що трябва да се страхувам от провидението……..заради технически пропуск (липса на една буква в изписването на комендатски час ли)……или щото някакъв ************ е пипал в общественни фондове и са го хванали в крачка ли…..на такива като тях другаря сталин им се е обаждал по телефона и ги е питал и съветвал…..
     😉
     …..Товарищ…….у вас лопата есть….
     …..так копайте себе могилу…….

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Размириса се работата напоследък в Дулово и на някои почнаха да не им издържат нервите! Лесно беше преди – звъниш на „Кубито“ и получава дърва, но вече не става така, разберете! ДПС по-вече не върви!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. повече се пише слято, българино

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Изречение се започва с главна буква „веселяк“, и се завършва също с препинателен знак!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. По НОВА ТВ тази сутрин Кубито обвини цитирам „две незадоволени гербаджийки от Силистра“ за кампанията против него ! Кои са обаче тези гербаджийки и защо не са задоволени не стана ясно …
  Преди време пак по в сутрешния блок на НОВА ТВ Кубито нагло – нагло разясни на Милен и Лора, че е финансово стабилен защото познава много богати жени и те го издържат !
  Защо сега не е задоволил гербаджийките – не е ясно. От ЕГН-то ли е какво е ?
  Жалко само, че днес сутринта за малко излязох от стаята по време на интервюто на Кубито и изтървах най-интересното. Компетентно той обесняваше, че преди години докато Доган бил в затвора, някой (точно това не разбрах – кой !) е галил котето на акушерката в село Босна !! Сега не знам кой, къде е галил котето и какво точно е котето – сиамско, персийско или улична превъзходна ?????? Язък.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Кубито ще е един от най-задоволените в затвора /във всякакъв аспект/!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. „Незадоволените гербаджийки“ – всъщност Кубито говореше за псевдожурналята от Дулово Пламен Дачев и Росица Лечева …дето са минали през един куп политически формации и партии , и май още търсят себе си.

   А за „котето“ – визираше Осман Октай и неговите похождения …не е светец Сефер и то е ясно като бял ден, но не са светци нито Дачев, нито Лечева, нито Осман Октай ….и да е вярно всичко, което ексдепесарския съратник говори – нека се замислим, защо точно сега си отвори устата … и кой стои зад него 🙂

   Палец нагоре 0 Палец надолу 1

  3. а да – и селото не е Босна, а Бабук – така че, Илиев вземи поне като ще се изказваш, да си добре осведомен

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Както съм написал в коментара си – бях излязъл за малко от стаята и поради това не разбрах кой, къде и какво коте е галил ………. Сутрин докато се подготвям за работа телевизора работи като фон . Както и да е !

    Грозното е, че Кубито беше поканен да говори за връзката си с покойния кмет, а обърна темата за котета и незадоволени гербаджийки.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.