Държавата защити от закриване училищата в Алеково и Ситово

Alekovo (1)За пръв път в историята на образованието в Крайдунавска Добруджа се стигна дотам държавата да предотврати закриване на училища в областта. Това стана с актуализация на списъка на защитените учебни заведения в България, приета тази седмица от Министерския съвет.

От новите три добавени към предишните 137 в списъка, две са в Силистренско – Начално училище „Христо Ботев” в село Алеково, Алфатарско и Основно училище „Георги Раковски” в общинския център село Ситово. В първото тази учебна година прага са престъпили едва 22 ученика, а във второто звънеца на 15 септември са чули общо 39 възпитаници, съобщи началникът на Образователния инспекторат д-р Габриела Миткова.

Учениците в тях учат в смесени паралелки, а посещаемостта, предвид всекидневното пътуване и етноса на част от децата, не е за завиждане, споделиха местни учители.

Според закона за защитено се определя държавно или общинско училище, което, ако бъде закрито, поне 10 ученика в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище. Статут на защитено училище придобива и такова, което, ако бъде закрито, неговите ученици няма да могат да се обучават в най-близкото средищно училище поради липсата на капацитет и невъзможност да бъдат изпълнени здравно-хигиенните изисквания в него.

Според информацията от пресцентъра на правителството актуализирането на списъка е направено на база на докладите от извършените проверки и направения анализ от междуведомствена комисия с представители на министерствата на образованието и науката, на финансите, на регионалното развитие и благоустройството и на здравеопазването и на Националното сдружение на общините в България.

Така община Алфатар без малко да остане само с едно школо – основното „Христо Ботев” в общинския център. Община Ситово си остава с цели три образователни заведения – освен защитеното и училищата в Искра и Добротица, които са в пъти по-големи. Огромният сграден фонд на училищата под закрилата на държавата стои почти празен и с всяка изминала година се нуждае от все повече средства за ремонти.

Според д-р Габриела Миткова засега нямало индикации догодина в Силистренско да бъде закрито училище. Това трябвало да се реши от местните общински съвети през пролетта по определена междуведомствена процедура. Последното такова училище бе ОУ „Никола Вапцаров” в село Листец, Главинишко, което хлопна кепенците миналата година.

3 thoughts on “Държавата защити от закриване училищата в Алеково и Ситово

 1. Рано или късно ГЕРБ ще закрият и тези български училища, както закриха училището в Айдемир и го направиха лудница.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 4

  1. за 15 деца ти ли ще плащаш заплати на учителите ,отопление на училището и консумативи……

   Палец нагоре 4 Палец надолу 1

 2. Училището в с.Алеково, община Алфатар се казва „Отец Паисий“, а не Христо Ботев.

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

Comments are closed.