Д-р Даниела Костадинова: Нека се замислим колко е важно да дариш живот!

На 18.09.2019 г. в „МБАЛ-Силистра” АД бе реализирана докрай първата донорска ситуация. При доказана мозъчна смърт на 43-годишен мъж и след съгласие на семейството му, пристигнаха екипи от ВМА – София и болница „Лозенец”, които експлантираха бъбреци и черен дроб. Снощи бяха извършени чернодробна трасплантация на 36-годишен мъж във ВМА – София и бъбреци на двама мъже в болница „Лозенец”.

Искам да изкажа съболезнования на близките на донора за загубата им и същевременно да им благодаря, за това, че в този много труден за тях момент намериха сили да постъпят човеколюбиво и да дадат съгласие.

С възхищение и гордост като лекар и директор казвам „БЛАГОДАРЯ” на екипа на ОАИЛ и лично на началника на отделението д-р Радослав Неделчев, координатор по донорство, на медицинските сестри на ОАИЛ, на екипа на Хирургично отделение и на всички колеги, участвали в тази трудна, но високоблагородна процедура.

Получихме отлична оценка за дейността на екипите ни и за организацията на процеса от двата екипа колеги от София. Трима души продължават живота си, благодарение на усилията на всички.

Нека се замислим колко е важно да дариш живот!

Да работим всички заедно за промяната на мисленето ни и за това, че да дариш органи в състояние на мозъчна смърт е постъпка, заслужаваща възхищение и благодарност.

Д-р Даниела Костадинова, изпълнителен директор на „МБАЛ-Силистра” АД