„Евлоги Георгиев“ прие учениците на „Пенчо Славейков“

От 1 септември със заповед на министъра на образованието е закрита Професионалната гимназия по лека промишленост /ПГЛП/ „Пенчо Славейков“ в Силистра. Учениците, които са били в 11 клас в дневна и задочна форма на обучение ще могат да завършат своето образование в определеното приемно училище – Професионалната гимназия по производствени технологии „Евлоги Георгиев“ в избрана от тях форма на обучение.

В последната година в ПГЛП „Пенчо Славейков” са се обучавали по-малко от 30 ученика.

„Други закрити училища в Силистренско няма към този момент, а за новата учебна година не се планира предложения за държавни училища, тъй като считаме, че за момента с това закриване е достатъчно оптимизирана мрежата. Останалите училища могат да съществуват, макар и някои от тях по-трудно“, заяви началникът на Регионалното управление по образование в Силистра д-р Габриела Миткова.

Очаква се обаче някои от общините да вземат трудни решения за затваряне на училища. Това са учебни заведения, които от години се поддържат с маломерни и слети паралелки. Става въпрос за 5 училища в 5 села, в които учениците са по-малко от 40 – от 1-ви до 7-ми клас, което показва, че има сливане на паралелки. Общинските съвети по места ще трябва да гласуват евентуално закриването им. Решенията ще трябва да бъдат взети до месец май 2021 г.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.