Една трета от жителите в Силистренско били инвалиди, Прокуратурата проверява далаверата

В Силистра предстои да бъдат повдигнати обвинения за фалшиви ТЕЛК-ове, съобщи днес на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви медицински експертизи, съобщиха централни медии.

Само през последните две седмици е констатирано, че никой не ходи никъде – минават посредници, получават по 600 лв. и носят необходимите документи. Получават се едни инвалидни пенсии и човекът си живее добре без да има нужда от каквато и да е парична помощ“, коментира Гешев.

Това не е инцидентна кампания. Предстои да се случва до края на тази година. Да анализираме и старите досъдебни производства и преписки. Основните интересни от тях ще бъдат взети на отчет от Върховна касационна прокуратура, ще бъдат следени. Най-напреднало от новите досъдебни производства е това в Силистра“, каза той и посочи, че там предстои да бъдат повдигнати обвинения. Той поясни, че сред лицата, които се занимават с ТЕЛК-ове в Силистра е бивш кмет на населено място.

„Работи се активно. Лицата, които ползват неистински документи и получават инвалидни пенсии и лицата, които ги подпомагат и членовете на съответните комисии, които не си спазват задълженията, носят наказателна отговорност в случай, че бъде доказано, че те осъществяват престъпление“, каза още заместник-главният прокурор.

Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари – инвалидите, каза Гешев. По думите му съществуват определени тенденции и процеси в държавата, включително и с наказателно-правен аспект, които способстват парите от НОИ и НЗОК да отиват не към нуждаещите се инвалиди и болни лица, а към хора, които не би следвало да получават финансиране от тези две институции. Той уточни, че от министър-председателя Бойко Борисов и от главния прокурор Сотир Цацаров е възложено да се извърши анализ, както и да се задействат механизмите, с които разполагат прокуратурата и МВР за наказателно-правен анализ, извършване на проверки и образуване на досъдебни производства за документни престъпления.

След извършен анализ бяха събрани почти всички производства последните 4-5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии основно с неистински документи“, допълни Гешев. По думите му в определени региони се е установило, че процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии на конкретния регион. Той даде пример, че най-големият процент е в Силистра – 28,6% от всички пенсии в област Силистра, Разград – над 18%, Перник 16,97%.

В резултат на този анализ на риска бяха предприети действия с МВР във взаимодействие със съответните окръжни и районни прокуратури и започнаха проверки, на някои места и досъдебни производство“, заяви още Гешев.

Предстои извършване на такава дейност в останалите областни градове, където процентите на тези инвалидни пенсии са по-ниски“, каза той и обясни, че при проведени разпити на стотици лица през този един месец и активно последните две седмици, като начало впечатлението е, че голям процент от лицата не знаят от какво са болни.

В Силистра бяха намерени огромен брой книжа, празни бланки за ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани и лични документи, допълни главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

Също така при нашите проверки беше установено, че повечето от епикризите и диагнозите са copy-paste – едни и същи“, допълни още гл. комисар Иванов. „От над 200 лица сме свели сведения. Голям процент не знаят от какво са болни. Не знаят къде са се лекували, каква им е диагнозата. Не знаят дали са били хоспитализирани, дали и какви документи са необходими. Отделно комисията от колко човека е, дали един лекар, дали са трима“, каза още Иванов и допълни, че всичко това води до изводите и може да се направи обосновано предположение, че става въпрос за фиктивно издаване на документи.

Цената на фалшив ТЕЛК достига до 2500 лв.

6 thoughts on “Една трета от жителите в Силистренско били инвалиди, Прокуратурата проверява далаверата

 1. Е, сетиха се най-после! А по колко парици са прибрали лекари, които услужливо са подписвали епикризи с измислени заболявания? Колко агнета са изпапали!

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 2. Хее, че вие открихте топлата вода бе. Браво!

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 3. Далаверата е известна отдавна на всички силистренци! Трябва да се ревизира на първо място получаване на ТЕЛК лично от лекарите и медицинските сестри и членовете на семействата им – съпрузи, родители, баби и дядови, тъстове, братовчеди и т.н. Почти няма медицинска сестра и близките й, които да не са измислени инвалиди! Става въпрос и за фалшиви „операции“ /с белег от шеф/, фалшиво заразно заболяване и всичко друго за което се сетите! Положението смърди отвсякъде!

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

  1. Всички с двойно гражданство без да имат и един симптом са с ТЕЛК решение, а други без стаж също получават пенсия. Трябва да се направят проверки в НОИ за фалшив стаж.Прокуратурата да се самосезира.Желая и успех!

   Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 4. Да проверят и с.Искра.Много ги има дето взимат пенсии!!!!

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 5. Дано този път да се доведат нещата докрай…Много афери се констатираха във времето,но в края на краищата,наказани няма…

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.