; Екип от специалисти ще определя статута на децата със специални образователни потребности | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Екип от специалисти ще определя статута на децата със специални образователни потребности

330 деца със специални образователни потребности са регистрирани в Силистренска област. Това бе съобщено на състоялата се кръгла маса по въпросите за приобщаващото образование „Приобщаването започва от нас”, организирана от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Силистра, под патронажа на народния представител Александър Сабанов.

До Нова година центърът ще подпомага 231 от децата, а след това около 100 деца в училища и детски градини ще направят самостоятелни групи. „Все още няма яснота какви специалисти трябва да се назначат и има притеснение дали ще им стигнат средствата, които ще получат”, каза директорът на центъра Недка Русева. Центърът ще подпомага училища и детски градини, в които децата са по-малко. Създава се Регионален екип за подкрепа на личностното развитие от екипа на регионалния център. Той прави преценка на децата със специални образователни потребности и им дава статут.

Новият фокус в новата Наредба за приобщаващото образование е там, където има екип от специалисти в детска градина и училище, те да си правят оценката. След това да дадат документите в Регионалния център. Мобилен екип разглежда документите, наблюдава детето в естествената му среда с родителите и преценява дали има нужда от обща или допълнителна подкрепа, обясни Недка Русева.

Сега се дава самостоятелност на училищата, за да могат те да се справят, каза тя. Но, според нея, което се е предлагало като услуга, трябва да продължи да се предлага и не бива това, което е изградено, да се руши. „Децата със специални образователни потребности трябва да получат това, от което се нуждаят”, подчерта Недка Русева.

Участие в кръглата маса взеха председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, зам.кметовете Денка Михайлова и инж. Тихомир Борачев, зам.областният управител Стоян Бонев, началникът на Регионалното управление по образование д-р Габриела Миткова, директори на учебни заведения и детски градини и учители от Ресурсния център.

3 коментара по “Екип от специалисти ще определя статута на децата със специални образователни потребности”

 1. dunav каза:

  Това „обучение“ се разраства с бясна скорост! Какво постига обаче! Ефектът е само получаването на заплати от неимоверно нароили се „специалисти“, и то все наши хора! Неминуемо този балон скоро ще де спука. Просто наливат се едни грешни пари без никакви резултати!

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 2. dunav каза:

  Това обучение е един балон, който съвсем скоро ще се спука! Наливат се едни пари без никакъв ефект. Постига се единствено назначаването на нароили се наши „специалисти“ на заплати!

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 3. Rosen каза:

  Този проект е балон. За него са необходими социални или специални педагози, а не членове на ГЕРБ. Дано това стигне до ушите на д-р Стойчева, Денка Михайлова и г-н Борачев.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 1

Коментирайте

Правила за коментиране