Експерти от Европа, Русия и ООН пристигат в Силистренско заради чумата по свинете

Тази седмица водещи експерти от държавния сектор и ветеринарните служби на Италия, Литва, Русия и от Световната организация по прехрана и земеделие на ООН ще посетят Силистренска област. Тук в края на миналата година бе регистриран последният, засега, случай на болно от африканска чума диво прасе, отстреляно в Алфатар.

Домакин на делегацията е Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, организирала първата за Европа мисия за обмяна на опит, свързана със заболяването африканска чума по свинете /АЧС/. В този формат, който за първи път ще се проведе в България в рамките на Глобалната стратегия за борба с АЧС, ще бъдат посетени още Добричка и Варненска области.

Целта на мисията е обмяна на опит по отношение на борбата с бързо разпространяващата се и опустошителната на места в Европа болест. Във връзка с нарастващите случаи на АЧС в Европа, Европейската комисия, ФАО и Световната организация за здравеопазване на животните организират регулярни срещи на експертно ниво с представители на засегнатите от заболяването държави. На последната среща в Полша през 2018 г., бе взето решение да бъдат проведени мисии от експерти в страните с потвърдено наличие на вируса на болестта с цел обмяна на опит и развитието на бъдеща и ефективна глобална стратегия за овладяване на АЧС.

За експертите начинът, по който България се справя до момента със заболяването, представлява изключителен интерес. За разлика от другите засегнати държави у нас болестта е открита в ранен етап, както при домашните, така и при дивите свине, и се овладява с минимални загуби за свиневъдството и ловното стопанство. За Европа предизвикателството със справянето със заболяването предстои в дългосрочен план.

От пресцентъра на БАБХ заявиха, че мисията няма да има медийни изяви, а жителите на засегнатите региони ще получат информация след анализ и доклад в началото на другата седмица.