„Екс-силистренците” Влади Въргала и Димитър Селенски са славни днешни юнаци

Владимир Карамфилов и Димитър Селенски със свои „колеги” от хайдушката чета
Владимир Карамфилов и Димитър Селенски със свои „колеги” от хайдушката чета

Звездата на родното кино и телевизия Владислав Карамфилов /Въргала/ и актьорът Димитър Селенски са не само колеги, но и славни юнаци. Дегизирани като такива, те станаха част от националната среща на днешните войводи, проведена неотдавна във Велико Търново. Заедно с други свои побратими си направиха общи снимки, разпространявайки ги в социалните мрежи.

Така изтъкнаха и нашия принос във възродилото се хайдушко движение, понеже и двамата са свързани със Силистра. Както е известно, Въргала като малък е живял с родителите си и баба си в града ни, връщайки се после в София, откъдето е родом и където направи завидната си кариера. Селенски пък в продължение на дълги години бе част от състава на ДТ „Сава Доброплодни”, на чиято сцена изигра множество завладяващи роли. От известно време той живее в Пловдив, създавайки там собствена чета и вливайки се с нея в редиците на националното сдружение „Пазители на българщината”.

Успоредно с това се изявява към ансамбъл „Българе”, с който постави спектакъла „Последната нощ на Апостола” и влезе в главната роля, тази на Левски. През миналата година се снима и в екшъна „Воевода”, реализиран от известния режисьор Зорница София и очакван всеки миг да се появи в кината. Иначе е от Русе, чийто кмет го удостои със златна значка по повод чествания неотдавна негов 60-годишен юбилей.

От своя страна Въргала редовно се появява на малкия екран в различните си превъплъщения, така че не се нуждае от представяне. Той също е член на сдружението „Пазители на българщината”, занимаващо се със съхраняването на родните традиции, обичаи, фолклор и култура. Така е поне засега, макар че не се знае дали след време, ако им писне от душмани, войводите в него няма да хванат и гората, коментират запознати.