Електронно ли, машинно ли, без цифри, само с химикал – как да гласуваме на избори?

Евроизборите ще бъдат проведени по нови правила. Депутатите приеха промени в изборния кодекс на първо четене, в които се предвижда да отпаднат цифрите от бюлетините. Целта на вносителите на промените от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е с премахването им да се избегне феноменът „15/15“.

Машинно гласуване пък ще има само в секции с поне 300 избиратели. Кои ще бъдат те, ще бъде определено от ЦИК. В нормативните текстове е отпаднало изискването, че те не трябва да са по-малко то 1000. В страната има 12 000 секции. В сегашния изборен кодекс е предвидено от тези избори нататък да има машини във всички секции. Трябваше да се въведе и пробно дистанционно гласуване. За момента тези неща се отлагат.
Народният представител от „Обединени патриоти“ Александър Сабанов коментира промените в изборния кодекс в студиото на „Денят ON AIR“ и заяви, че има само две неща, които ще се променят за бъдещите избори.

По думите му това са именно машинното гласуване и камерите, които ще са за наблюдение във всяка секция, а с махане на номер на партия ще се заличи феноменът „15/15“.

„Прието е в друг мандат да има машинно гласуване. Днес спорихме в какъв размер да бъде. Нашите несъгласия са с тезата на БСП, че трябва едва ли не на всяка цена, навсякъде да има машинно гласуване“, заяви Сабанов.

Той беше категоричен, че законът трябва да бъде изпълнен, а с промените сега ще се намалят щетите за бюджета, защото самите машини са много скъпо и евентуален вот навсякъде с тях ще направи изборите изключително скъпи за провеждане.

Народният представител от „Обединени патриоти“ се обяви и против електронното гласуване и посочи, че в България е недопустимо да се говори за това, защото не може да се гарантира тайната на вота и да се защитим от хакерски атаки.

Пред Bulgaria ON AIR Сабанов посочи още, че електронното гласуване го има само на едно място, машинното се премахва от държави, които са го въвели, а у нас ще се въвежда.

Гледайте видеото с целия разговор.

https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2018-12-12/elektronno-li-mashinno-li-bez-tsifri-samo-s-himikal-kak-da-glasuvame-na-izbori