Етнографският музей, галерията и резерватът „Сребърна” също ще будуват в Нощта на музеите

Изложбата в Етнографския музей ще покаже дамския принос в развитието на обществото през миналия век
Изложбата в Етнографския музей ще покаже дамския принос в развитието на обществото през миналия век

Фотодокументална изложба „Жените в обществото” ще бъде открита днес от 17,00 ч. в Етнографския музей в Силистра. Въпреки, че е закрит за посетители, експозицията ще бъде побрана само на първия етаж, където ще бъдат показани снимки на дами в облекла от различните епохи. Ще се изяви и ръководената от Анна Терзиева Група за стари градски песни „Чар” към читалище „Доростол 1870”, която ще внесе допълнителен звуков фон на дамските образи отпреди стотина години.

Повод е настоящата Европейска нощ на музеите, насрочена за 21 май, когато към нея ще се присъедини и Художествената галерия /ХГ/. За целта тя е подготвила богата програма, започваща в 14,00 ч. с изложба на творби от малкия художник и ученик в ОУ „Отец Паисий” Димитър Чафаланов. От 14,30 ще бъде прожектиран филмът „Рембранд ван Рейн”, а в 17,00 ч. ще се открие изложба и на японски гравюри от богатия фонд на галерията. Веднага след това изкуството си там ще покажат Китарният състав с ръководител Виктория Цветкова и балетът „Мечтатели”, ръководен от Боряна Кьосева. От 19,00 ч. фотографът Теодор Стойчев ще проведе фотосесия, която ще бъде последвана от изпълнения на Камерния състав към хор „Седянка”. Накрая в ХГ ще бъде прожектиран и филмът „Камий Клодел”, предназначен за най-издръжливите посетители, защото ще се излъчи от 1,00 ч. след полунощ.

Европейската нощ ще бъде отбелязана и от Природонаучния музей към резервата „Сребърна”, подготвил за 21 май две прояви на своя територия. Едната е концерт на Градския духов оркестър от 18,00 ч., а другата наблюдение с телескопи от 21,00 ч. звездните светила над езерото. Желаещите да се включат могат да научат повече подробности от телефона му 086 772469, споделиха оттам.