; Еширихия коли откриха в чешми в Главиница, Българка и Срацимир | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Еширихия коли откриха в чешми в Главиница, Българка и Срацимир

Предписания за поставяне на табели върху селските чешми водата да не се използва за питейно-битови нужди са направени на кметовете на гр. Главиница и селата Българка и Срацимир в община Силистра, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Силистра след като техни инспектори правиха проверки през месец май.

Водата не отговаряла на нормативните изисквания, а пробите са показали наличие на колиформи и ешерихия коли, пише в сайта на инспекцията. През май са регистрирани 31 случая на чревни инфекциозни заболявания, 21 от които са причинени от ентероколити. В село Българка, където селските чешми са 25, жителите са предупредени да не ползват водата за пиене. Същото е положението и в Срацимир, където безплатната вода на петте чешми се използва само за поливане и пране на черги, заяви кметът Георги Костадинов. Той допълни, че жителите са подготвени за този сезон от годината, когато дъждовете размътват и замърсяват каптажите на естествените водоизточници.

Проверките на санитарните инспектори са установили нарушения и за два плувни басейна по показатели за амоняк и нитрати. Във водоизточници от централното водоснабдяване няма установени отклонения.

Коментирайте

Правила за коментиране