Е.ОН наложи глоби над 1 милион лева за незаконно ползване на ток в Североизточна България

Е.ОН България е увеличила разкриваемостта на незаконното използване на електроенергия с над 150% през първото шестмесечие на 200

Е.ОН България е увеличила разкриваемостта на незаконното използване на електроенергия с над 150% през първото шестмесечие на 2009 г., в сравнение със същия период на предходната година, съобщиха днес от компанията… Оттам уточниха, че в периода януари – юни 2009 г. служителите на „Енергиен контрол” са увеличили почти три пъти проверките, които засягат незаконната употреба на електроенергия в Североизточна България.
През първото шестмесечие на годината специалистите от отдел „Енергиен контрол” са извършили 42 729 проверки и са установили 1 585 нарушения. Нарушителите са заплатили общата сума от 1 724 405 лева, въз основа на общите условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителните мрежи на Е.ОН България Мрежи АД. През януари – юни 2008 г., са направени 15 748 проверки, като са регистрирани 630 нарушения на обща стойност от 695 120 лева.
Подобрените резултати са постигнати благодарение на взаимните усилия на специалистите от отдел „Енергиен контрол”, полицията и прокуратурата. Неправомерното присъединяване към електроразпределителните мрежи или неправомерното въздействие върху уредите за търговско измерване, които водят до потребление на електрическа енергия, без същата да се отчита и съответно заплаща от потребителите, са инкриминирани деяния съгласно разпоредбите на Наказателния кодекс на Република България, при констатирането на които се образува досъдебно производство, предупредиха още от Е.ОН „Нашите наблюдения показват, че тези нелегални действия се извършват от всички социални прослойки, включително от фирми и клиенти с високи доходи. Ще използваме всички позволени от законодателство средства за прекратяването на тази нелегална практика”, заяви членът на Управителния съвет на Е.ОН България Мартин Краус.