Жива верига и гражданско неподчинение обещават силистренци, ако посегнат на чинарите

Cinari MartaОбвързани с червено-бели конци, символ на пристигналата Баба Марта, осъмнаха в Силистра над 60 чинари, осъдени на смърт от общинските власти. Както писахме, красивите дървета, под чиито клони са израснали поколения силистренци, садени в началото на 60-те години, пречели на новия проект за благоустрояване на централната улица „Симеон Велики“, надигали с корените си тротоарните плочки, а сухи клони падали върху гражданите, бе оправданието на община Силистра.

Намерението създаде гражданско напрежение, а неформални групи започнаха подписка за опазване на дърветата, която вече събра над 3000 гневни гласа. Освен мартениците, вчера на всяко дърво висеше и пожелание към властта, написано от млади и стари жители на града и улица „Симеон Велики“. «Спаси ме», «Посади, не сечи!», «Опази ме за твоите деца!», «Аз съм паметта на Силистра», са малка част от емоционалните възгласи на млади и възрастни силистренци.

Жители по централната улица заплашиха с гражданско неподчинение и жива верига, ако Общината посегне на дърветата. «Опасно дърво няма, има опасни хора, които не ги поддържат», заявиха граждани. «Малко чист въздух да имаме, и него да вземат! Цялата работа става за пари», коментира жителка от блоковете по улицата. Лекари също се включиха в подписката и в групата за защита на чинарите. «Всяко дърво е част от живота. Там където ги няма са увеличават заболяванията, неврастениите и депресиите», смятат доктори.

За централни медии зам.-кметът на Силистра инж. Емил Гойчев заяви, че реализацията на проекта ще започне чак след една година. До тогава има достатъчно време, кметският екип е отворен за диалог и смята да организира нарочна дискусия за обсъждане на въпроса с цел да се чуят всички аргументи и да се вземе най-правилното решение.

 

РИОСВ Русе: Кметът дава разрешение за премахване на дълготрайна дървесна растителност

През 2012 г. в РИОСВ-Русе е внесено уведомление за инвестиционно предложение от община Силистра за създаване на зелена, достъпна градска среда. Становището на инспекцията е с изх № 2567/14.08.2012 г., че предложението не подлежи на процедура по Глава шеста от Закона за опазване на околната среда.

Последващо, през 2014 г. е внесено уведомление за проект „Достъпна градска среда чрез реконструкция и рехабилитация на ул. „Симеон Велики“ и ул. „Добруджа“, което се явява частично изменение на горния проект.

В документацията е посочено, че в процеса на разработване на работен инвестиционен проект е установено, че се налага да бъдат премахнати над 20 дървета от видовете чинар и липа, които са разрушили и продължават да разрушават настилките на пътното платно. Посочено е още, че се предвижда подмяната им с по-подходящи видове, като шестил и декоративните му форми.

РИОСВ-Русе приема за сведение посочената необходимост от замяната на един дървесен вид за друг по целесъобразност. Съгласно разпоредбите на чл. 19, ал.1, т.1 от Наредба № 1 за опазване на озеленените площи и декоравната растителност на МРРБ, кметът на населеното място издава писмено разрешение за премахване, преместване или окастряне на дълготрайна дървесна и храстова растителност и озеленени площи във връзка със строителство на сгради, съоръжения, пътища и други обекти на техническата инфраструктура.

12 thoughts on “Жива верига и гражданско неподчинение обещават силистренци, ако посегнат на чинарите

 1. На обяд ходих до аптеката до чейджа Пресичам по пешеходната пътека и под едно такова голямо дърво с надпис имаше няколко големи клона , по един метър и дебели 7-8 сантиметра
  Моето скромно мнение е че тези дървета са много стари и е по правилно да се заменят
  За да няма постоянно падащи дебели клони

  Палец нагоре 16 Палец надолу 15

  1. Лъжеш. Азработя в близост до това мсто. Нямаше такива клони.
   Второ чинарът е дърво,което живее повече от две столетия.
   Дърветата трябва да се поддържат.
   И ако някое дърво по някакви причини започне да умира, то не значи заради едно да се изсекат десетки.

   Чудя се защо точно към тая улица са се насочили. Тя е с най здрава настилка и най-добре поддържана в града.
   Защо не се ремонтира „Седми септември “ , „Добрич“ старата „Комсомолска“ и други.
   Защото с малко средства ще се поднови улицата с чинарите, а останалите пари ще потънат някъде.
   Пак хитруване.
   Стига торкова.
   Защо не попитате силистренци кои улици трбва да с подновят.

   А площта пред автогарата и пред гарата.Този ужас.Срамота е.
   Защо не се облагороди терена около Учителския институт. Тази язва на града ни.
   Защо някои мислят само за себ си. Защо…

   Жива верига. Напред силистренци.

   Палец нагоре 24 Палец надолу 13

   1. А, кой ще носи отговорност, ако тези опасни дървета убият човек?! Тези от инициативния комитет ли ще събират пари за обезщетения на жертвите? Според мен тези женици, вече прекалено се взеха на сериозно. По-добре да вземат да сготвят нещо, от колкото да се занимават само с дървета.

    Палец нагоре 1 Палец надолу 1

   2. „имаше няколко големи клона , по един метър и дебели 7-8 сантиметра“

    Ужас! Това са чинари, не са домати! Мнооооого голям клон ще е това – 1м. дълъг и 7-8 сантиметра дебел. Явно, който го е писал това няма представа от дебелини, дължини и дървета. Госпожо,(сигурен съм, че сте жена), явно нямате представа от – що е то дължина и дебелина. Явно изхождате от някои други надървени неща, та затова тези мерки ви се виждат толкова плашещи 🙂

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Ние , силистренци , каквито сме заспали , най много да направим “ умряла верига “

  Палец нагоре 12 Палец надолу 3

  1. На крак,братя силистренци.
   Да се борим за зеленината и красоата на града ни.
   Стига измишлотини.
   Нека се занимават с образованието, с здравеопазването , с подпомагане на ония,които искат да направят нещо,с което да разкрият работни места.

   Палец нагоре 8 Палец надолу 2

   1. Четете,моля “ измишльотни“,“ със здзръвеопазването“ , „красотата“
    Простете!…

    Палец нагоре 4 Палец надолу 2

 3. Ей-сега звъня на Бойко, той е на вълна „спиране на проекти“, или да кажа на чистачката да звънне, по-бързо ще хване дикиш.

  Палец нагоре 11 Палец надолу 3

  1. 😉

   Не спечели нашето дърво „Дърво на годината“ и за наказание на дърветата сега ги секат!

   Палец нагоре 2 Палец надолу 2

   1. То се знаешече така ще се случи. В нашата област има още поне десетина такива дървета. Има един дъб в двора на дно бившо училище,който е засаден пруз 1880 година. Короната и стволът м са грамадни.Дървото е в отлично състояние. Преди 70 години см брал желъди от него.

    Палец нагоре 2 Палец надолу 0

    1. Тюх да му се невиди. Едно предложение направи Надка и то излезе запъртък.
     Тюх,тюх,тюх…
     Ама господа съветниците /хрантутниците/ приеха предложеието й.Нали.
     Че защо не. Тя им свърши такава услуга на изборите,че силистренските социалисти дълго ще се трият с длан по корема…

     Стига,бе !
     Момичето с теглене на чоп стана съветничка.Успя ,нали. Хм..

     Ех,Стамба,Стампа, нали ти казахме,че ще бъдеш използван. Ха
     сега де.
     Не се безспокой,батевото.Пак ще има избори.Посъбери малко пари за тогава.

     Стига сте се мръщили,бе селендури.Не бил ви платил рентата. Ненаситни сте.

     Палец нагоре 3 Палец надолу 4

 4. Що за логика, преди месец писаха, снимаха се до стария дъб, призоваваха ни, а сега ще изкоренят тези дървета и ще прилапат едни пари, пък хората кучета ги яли.

  Палец нагоре 6 Палец надолу 3

Comments are closed.