Живописец-учител от Силистра се превърна в добруджански революционер

Николай Тодоров инвестира в бойна униформа, хвана манлихерата, накачи бомбите и се превърна в добруджански четник
Николай Тодоров инвестира в бойна униформа, хвана манлихерата, накачи бомбите и се превърна в добруджански четник

Живописецът-учител Николай Тодоров от Силистра се превърна в четник от Вътрешната добруджанска революционна организация /ВДРО/, ушивайки си бойна униформа, цървули и навои като тези на нейните членове. Освен това той се „въоръжи”, като си купи от специализиран магазин обезопасена карабина „Манлихер” /без ударник и без затвор/. Добави паласки и кобур с бутафорен пистолет, сложи си фенерче, окичи се със знамето на организацията, както и с бомби-бухалки, направени от дървен материал. Така дегизиран, е готов за съответните възстановки на събитията от недалечното ни минало, в които с удоволствие ще участва, стига до бъде поканен от техните организатори.

Тодоров, който се увлича по историята, изобразява от дълго време в платната си епичните битки на българските владетели срещу враговете на държавата ни отпреди падането й под турско робство. Наскоро той смени темата, преминавайки към по-нов период, а именно борбите на добруджанци срещу румънското потисничество през 20-те и 30-те години на миналия век. В момента те са основният му обект на отразяване, ако се съди по настоящите му картини, изпълнени с безстрашни герои, провеждащи въоръжени акции срещу поробителите. Става дума за истински екшън, какъвто никой художник досега не е сътворявал, още повече, че прототипи на главните персонажи са най-смелите сред нашите предци, тези от ВДРО. От своя страна авторът се проявява като безспорен баталист, един от малкото срещани в днешното изобразително изкуство.

Тодоров има в интернет и собствен блог, именуван „Егрека” и редовно захранван от него с интересни материали на историческа тематика. Сред тях са и тези за дейността на ВДРО, която постоянно трябва да бъде изтъквана, за да се знае и помни на кого дължим днешната си свобода, сподели самият той.