Живота и делото на Апостола на свободата показват в снимки и документи

Държавният архив в Силистра отправи покана до всички жители и гости на града да посетят фотодокументалната изложба „Всичко, което съм сторил, сторих го за Отечеството“, посветена на 181-годишнината от рождението на Васил Левски.

Съставител на експозицията е Националният музей „Васил Левски“ в родния му град Карлово, с подкрепата на Общинския комитет „Васил Левски“ в Силистра.

Откриването на изложбата е на 17 юли, вторник, от 11,00 ч. в изложбената зала на Държавния архив в Силистра.

Изложбата обхваща всички важни моменти от живота на Апостола, родното място и семейната среда, като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Включва оригинални снимки на Васил Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК.

Акцент в изложбата са достигналите до нас седем оригинални фотографии на Васил Левски, една от които е от 1868 г. и показва Левски облечен в униформа на Първата легия в Белград. Ще можете да видите и снимка на Апостола от 1872 г., която е разпространявана от османската власт при издирването на Васил Левски след обира на турската поща в Арабаконашкия проход.

1 thought on “Живота и делото на Апостола на свободата показват в снимки и документи

 1. Браво на организаторите !
  Браво,госпожо Кюшелиева !
  Браво на екипа на архива. В последно време те показват,че живеят,че работят,че творят,ЧЕ МИЛЕЯТ ЗА ОБИЧНАТА НИ СИЛИСТРА.
  Такива хора са нужни на облостния ни град. Родолюбци…

  Браво и на общинския комитет „Васил Левски“.На неговия ръководиел.

  висотата на старческите и години ви пожелавам здраве и слагам съчка в жаравата на огъна,който грее в сърцата ви.Бог ми е свидетел,че имам право на това.

  О-о-о- не съм обсебен от нарцизъм.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.