Забележимо бе силистренското представяне в конкурса „Водата – извор на живот“

Десислав Петров впечатли журито с мултимедийната си презентация за Сребърна
Десислав Петров впечатли журито с мултимедийната си презентация за Сребърна

Единадесетокласникът от ПМГ „Св. Климент Охридски” Десислав Петров спечели по убедителен начин първото място в раздела за мултимедийни презентации на Националния конкурс „Водата извор на живот”, който бе отчетен преди дни в Бургас. Участникът в Екоклуб „Пеликан“ към Обединения детски комплекс представи презентация за езерото Сребърна, с която впечатли журито.

Отличният му резултат е вследствие на съвместната му работа с Веселка Цавкова – хидробиолог в станцията на БАН в Сребърна. Нейното желание е да предаде опита си и да мотивира и други млади хора да се занимават с научна работа на територията на резервата. Анастасия Георгиева и Карина Кулева също от Екоклуб „Пеликан“, както и Дарина Христова, Алекси Киров и Марио Николаев от клуб „Млад природозащитник“ получиха грамоти за отлично представяне на своите презентации.

Националният конкурс „Водата – извор на живот“ бе в четири раздела: „Поезия“, „Изобразително и приложно изкуство“, „Фотография“ и „Мултимедийни презентации“. В тазгодишното издание на конкурса участваха ученици с 642 рисунки и приложни творби, 90 стихотворения, 112 фотографии и 30 мултимедийни презентации – допуснати до национална защита. Възпитаниците на ОДК за пореден път бяха сред най-добре представилите се. В раздела „Изобразително и приложно изкуство“ участниците в школите към ОДК отново завоюваха призови места. В конкурса за рисунка Николета Георгиева от школата на Живка Ковачева спечели второ място, в първа възрастова група. В конкурса за приложно изкуство Калина Костова от школата на Вихрен Иванов спечели второ място в трета възрастова група, а Михаела Тодорова с ръководител Живка Ковачева бе отличена с поощрителна награда.

На победителите в различните раздели бяха раздадени грамоти, плакети и материални награди, осигурени от организаторите.